Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Teplo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Chcela by som sa Vás opýtať vi je nebezpečne ak ide na bruško teplo z teplovzdušnej rúry, keď vyberám jedlo a trošku ide teplo na bruško. Keď sa robí mäso pri 170 st. Snažím sa chrániť a otáčať ale už sa to veľmi nedá v 9 mesiaci.

    Veľmi sa bojím či nejako neuskodim bábätku v brusku keď potrebujem vybrať jedlo z toho tepla.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod je izolovaný nielen plodovovu vodou ale aj Vašou brušnou stenou, ktorá je dostatočne hrubá na to, aby nedošlo k prehriatiu plodu v maternici. Tehotné sa však dosť často zvyknú pri pečení alebo žehlení popáliť na bruchu, pretože nie sú zvyknuté na zmenu postavy, dávajte si na to pozor.

Podobné otázky

  • Covid 34. tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán lekár, prosím vás, vyšiel mi pozitivny test na covid. Zatiaľ ma boli v krku, mám teplotu max 37,1. Bojím sa o dieťatko, môže to mat na neho nejaký zlý vplyv?

  • Zvýšená TT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zvýšená telesna teplota tak 37,3 je v tehotenstve v poriadku? Mavam ranne nevolnosti, nevracam, ale mam zakudok ako na horskej drahe. Momentálne som v 7 týždni.

  • Kašeľ v štvrtom týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v štvrtom týždni tehotenstva a mám mierny suchý kašeľ už štvrtý deň. Inak nemám ani zvýšenú teplotu, ani nádchu. Len sem-tam taký mierne dusivý pocit na hrudi. Chcem sa spýtať, či môže mať táto choroba vplyv na vyvíjajúce sa dieťa.
    Ďakujem!

  • Strava a zelezo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Napadla ma taká otázka ohľadom stravy v tehotenstve je bezpečne konzumovať horúce jedla (obed, večera) nemá to vplyv na bábätko v brusku? Neohrieva to plodovu vodu? Viem že je to asi blbosť len pre svoj vlastný kľud radšej položím otázku Vám ako hľadať po internete, tam je veľa veľa veľa informácii ktoré vo väčšine prípadov vytvoria strach a stres.

    Viem že možno uplne mimo otázka, ale či náhodou. Lebo obed sa väčšinou konzumuje teplý niekedy sústo aj horúce, napríklad aj kava je horúca atd.

    A ešte otazka ohľadom železa v tehotenstve, je potrebné ak je hemoglobín hraničný a od toho času uzivat zelezo( maltofer) celý čas či sa majú robiť nejaké kontrolné odbery? (Tretí trimester)
    Neohrozí to zelezo bábätko v brusku?

    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj teplá a horúca strava sa v zažívacom trakte zmieša s tráviacimi šťavami a veľmi rýchlo dosiahne primeranú telesnú teplotu, Vaše telo to nijako nepocíti.
    Vývoj plodu ovplyvní nedostatok železa, preto ho je potrebné užíva´t, ak ho máte menej.

  • Prehriatie plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Podotazka k otázke
    Odpísali ste pán doktor že zariadenie mohlo byť pokazené keď pálilo na koži ja chcem vedieť či mohlo eventuálne toto pokazené ctg zariadenie poškodiť bábätko jeho mozog alebo nejako inak mu ublížiť alebo prehriať tú vodu keďže to trvalo 20 minút a to pálenie som zaznamenala skôr čiže dlhšie to hrialo a pálilo?



    Dobrý deň pán doktor.
    Včera som bola na pohotovosti kvôli kŕčom od obeda na pohotovosti mi robili ctg pásy s tým že po pár minútach má začalo páliť brucho tam kde sú umiestnené sondy okamžite som sondu chytila či hreje bola horúca a pálilo ma brucho aj tá sonda bola horúca dokonca ako to prehrievanie došlo mi zle teplo a začala som sa veľmi potiť mala som to asi 20 minút.Mám podozrenie že zariadenie bolo pokazené alebo zle nastavené teraz sa bojím že mohlo dôjsť k prehriatiu plodovej vody. Tiež mi robili tieto pásy v 28 týždni a čítala som sa že sa to má robiť až od 32týždňa. Je vôbec možné že by toto zariadenie ak by bolo chybné prehrialo plodovú vodu? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    k ohrozeniu plodu určite nedošlo, iba som nikdy nepočul, že by sonda na CTG pacientku pálila, takže sa nazdávam, že tam niečo nie je v poriadku.