Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som.v 18tt a mam akokeby také menštruačné pobolievanie v podbrušku niekedy. Cítim akokeby mam tvrdú maternicu, boli ma aj v pravom boku keď chodím, keď sa postavím so sedu, keď urobím dáky pohyb. Je to to natahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby zatiaľ necitim, jediný znak tehotnosti je ze mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba ísť k lekárovi, pri kontrole mu to spomeňte, dôvod na návštevu by bolo krvácanie, alebo silné pravidelné bolesti.
    Ak by sa aj rozbehol potrat, nedá sa zastavi´t.

Podobné otázky

  • Skrátený krcek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Aktuálne som 27+6tt a od 25+6 (teda dva týždne) som otvorená “úzko pre prst” a krcek skrátený na 27mm. Pociťujem pobolievanie v podbrusku bežne aj teraz aj napriek liečbe Progestanelle (2x1) a prísnemu kľudovom režimu. Takmer každý večer mi neskutočne tvrdne brucho, aj 15x určite. Je pravda že aj bábätko je najaktívnejšie práve večer, čo asi dosť rozdrazdi maternicu. Dávam si aj magnezium, striedam magnerot s magnosolvom. Čo mám a čo nemám robit, aby som sa zároveň doma nezblaznila ešte tie tri mesiace a aby som neohrozila tehotenstvo a bábätko? Ak mi pomáha to magnezium na tvrdnutie, môžem si pri častom tvrdnuti zvysit davku aj sama? Jeden lekár mi povedal nebrať magnezium vôbec, druhý že len 2x1 magnerot (čo mne osobne vôbec nestačí a musím si dať aspoň 3-4 denne aby mi menej tvrdlo). Ďakujem veľmi pekne za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu a nie je indikovaný. Berte ďalej progestanelle a je potrebné sledovať krčok v pravideľných intervaloch, ak by sa skrátil pod 15 mm, je indikovaná hospitalizácia a podanie kortikoidov na zrenie pľúc plodu. Predčasný pôrod ak sa naozaj rozbehne sa nedá odvrátiť, jedine progestanelle znižuje pravdepodobnosť skracovania krčka tým, že ho spevňuje.

  • 3 dni slaba ciarka na tehotenskom teste

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    pan doktor...takze 12 den cyklu som mala ovulaciu - meria BT aj priznaky boli, od 16 dna beriem Duphaston, na 10 den po ovulacii som zacala mat bolesti v podbrusku a zacala som spinit...nie vela len trosku...dozvedela som sa, ze to moze byt zahniezdovanie vajicka...bolesti trvaju dodnes - dnes je 13 den po ovulacii, spinenie mam len 1 kvaplu - 2 kvapky za den ale nie krv ale take slabe hnedaste. Zacala som si robit testy...10 den po ovulacii - t.j. den ked mi aj poobede zacali bolesti a spinenie bol test negativny...11 den - vysli mi 2 ciarky ale jedna bola velmi slabucka....tak som skusila test 12 den - opat velmi slabucka druha ciarka. Kezde som citala, ze by sa test mal opakovat po 2 dnoch tak som bola este celkom klucna. V tieto dni od kedy som mala tie bolesti a aj slabe spinenie, chodila som aj velmi casto na WC a bolo mi zle od zaludka, nemohla som do seba nic dosta, bola som strasne unavena...13 den (dnes) som teda opat testovala, ale na moje sklamenie je ciarka opat slabucka... ani nechodim uz tak casto na WC a je mi trosku lepsie.... Chcem sa opytat... je mozne ze ide o mimomaternicove tehotenstvo? velmi sa bojim...neviem na ktory den by uz mal byt test normaly //. Do ocakavanej menstruacie mi ostava este 4 dni. Je mozne, ze testujem skoro? a ak mi uz test ukazal // aj ked jedna je stale slaba (uz 3 dni) nemala by sa ciarka zosilnovat? Dnes mi z krvi vyslo ze som tehotna, ale ja sa velmi bojim...ak citim to pobolievanie v podbrusku vraj je to normalen, lebo maternica prechadza zmenami...je teda mozne, ze to nakoniec bude v poriadku? kedy zacina mat zena problemy pri mimomaternicovom tehotenstve...mozu sa prejavovat uz 10 den po ovulacií? alebo je pravdepodobnost ze sa vajicko dostalo do maternice a vsetko bude o.k. Moja doktorka sa k tomu nechcela vyjadrit, vraj mam prist o 2 tyzne a uvidime...prosim poradte mi...velmi pekne dakujem....inac este zvysila mi davku Duphastonu z 2x1 na 3x1, takze ani po 10 dnovom brani ich nevysadim, ale pokracujem dalej....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skutočne úplne zbytočne blbnete. Počkajte 14 dní od vynechanej menštruácie, zopakujte test, ak bude negatívny, zrejme to nebola dobrá tehotnosť, ak budepozitívny, tak je vhodný ultrazvuk.