Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hluk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moze byt nebezpečne vystavenie bábätku v brusku (som v 7 mesiaci) hluku v škôlke, kde deti vedia spraviť veľký hluk.

    Hrozí niečo bábätku? Cca tak 1-2 hodinky denne mesiac, dva v kuse?

    Veľmi pekne dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Hluk v tehotenstve a progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem s opýtať musela som dnes prejsť popri robotníkov, ktorý práve vŕtali. Asi priklepovovou vŕtačkou (105dcb) . Prešla som pri nich a potom ešte asi cca 2 minútky v tom hluku stala. Som v 8 mesiaci je možné že sa niečo bábätku stalo? Mám veľký strach aby neohluchlo v brusku.

    Snažím sa hluku vyhýbať ale tomu som sa nemohla vyhnúť musela som okolo nich prejsť a nevedela som kedy prestanú vŕtať.

    Ešte otázočka, ohľadom progestanelle vkladaním do posvy, ak sa sem tam objaví pálenie počas dňa. je to v poriadku či sa jedna o nejakú alergickú reakciu? A ak by bola alergick reakcia je nebezpečná pre bábätko v brusku alebo ide iba o môj nepríjemný pocit?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežný hluk aj zo stavby alebo z letiska pri jednorázovej expozícii sluch plodu neovplyvní.
    Nad druhú otázku je ťažko odpoveda´t, ale asi sa nejedná o alergiu, lebo to by boli príznaky viac intenzívne, plod nie je ohrozený.

  • Silný hluk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor ešte sa musím spýtať akurát mi robia klímu na dome a strašný hluk bol pri mne vŕtali tak hlučno že susedia to počuli tým že som bola vystavená tak blízko hluku tak sa chcem spýtať či je dôvod na obavy alebo môžem byť pokojná.Lebo ten robotník mi povedal že to má 160 decibelov bola tá ako zabíjačka alebo motorová píla zapnutá pri mojich ušiach aj mala so sebou hádzala ako bláznivá. Tak sa chcem spýtať či je dôvod na obavy nebývam takto vystavená hluku ale teraz sa stalo trvalo to hodinu alebo pol hodinu. Môže mi mala ohluchnut alebo môže sa niečo stat? Lebo som pomáhala vysávať tak som bola priamo pri zdroji. Ďakujem za odpoveď trvalo to pol hodinu hodinu....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vystavenie hluku nad 80 dB môže byť pre plod nebezpečné, avšak závisí na dlžke expozície, jednorázové kratšie vystavenie nie je nebezpečné, iba keby vy sama ste robila s touto vrtačkou denne.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

  • Cievne zhluky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Dnes som bola na kontrolnom sone (našťastie všetko ok, 23+3 tt, po veľmi zlom priebehu kiahní, ktoré som dostala od dcérky) a dr ma vystrašila, vraj mám nejaky cievny zhluk (takto nejak si to pamätám, že to povedala, alebo cievne prekrvenie, niekde v maternici, kde nemá absolútne čo robiť.. povedala že sa sama s tým ešte nestretla, že to pozná len z učebníc (dr ma vyše 45rokov, prax veľkú,) a že chce radu odborníka. Že to nemusí byť čo si myslí, ale že to chce preveriť po všetkých problémoch, ktoré som dosiaľ mala.. Riziko je vykrvácanie pri pôrode, a teda je potrebná diagnostika kôli plánovanému cisárskemu. Zajtra mi snáď zavolá, vybavuje mi termín u MUDr. Grochala alebo iného odborníka, vraj čím skôr...Ja som bola v takom šoku, že som sa zabudla spýtať čo okrem krvácania hrozí, a o čo vlastne ide, ale verím, ze nebudem taká rarita že zrovna na mňa to padne. ???? Vôbec netuším, čo konkrétne to je, ale teda mám dosť strach. ???? Neviete mi prosím poradiť ,čo tým dr mohla myslieť? Viem že sa to takto ťažko bez bližších informácií, ale snáď takých prípadov o cievnych zhlukoch tam kde nemajú byť nieje..Ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môj priateľ MUDr. Fero Grochál je špička v ultrazvukovej diagnostike, takže sa na neho spoľahnite, ja to z popisu naozaj neviem posúdiť, o čo sa jedná. Ak by sa jednalo o vrastenú placentu, tak sa prosím neváhajte na nás obrátiť, ako jediní na Slovensku operujeme ženy s touto diagnózou za pomoci kolegov rádiologov, čím výrazne znižujeme riziko krvácania. Môj email
    zahumensky@ru.unb.sk

  • Hluk v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr.,mam otazku, prenika k plodu hlasna hudba alebo je to tlmene?Totiz som v 20tt a cez vikend som bola v miestnosti kde hrala dost hlasna hudba nezdrzala som sa tam velmi dlho ale aj tak, mohlo to mat tak cca 90-95db,? Mozno…skodi takyto hluk plodu? V tomto tyzni? Teda od ktoreho tyzdna plod dokaze pocut?.... pri tej hlucnej hudbe som bola mozno dokopy 15 max 20min. Citala osm ze skodi hluk az nad 115db co su napr rock koncerty?atd…dakujem pekne