Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Jenamazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď, prosím Vás, ktorý vaginálny krém proti mykóze si môžem zakúpiť ? Mám doma Jenamazol, môžem používať ten ? Koľko dní ? A keby náhodou to aj nebola mykóza a som v 25tt neuškodil mi ? Dávala by som si ho len vonku. Vnútri necítim diskomfort.
    Plus, ako často si môžem dávať Lactofeel ? Mala ho som 23.5. Dávala som si 8 dní. Odvtedy som si dala preventívne 1x týždenne.

    Ďakujem za čas
    Pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Jenamazol je plne bezpečný a efektívny, užívajte ho aspoň 7 dní, lactofeel je tiež bezpečný, dávkovanie preventívne 1x týždenne je ok.

Podobné otázky

  • Jenamazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Počas celého tehotenstva pociťujem diskomfort. Nie je to nič strašné. Ale akože cítim to, hlavne zvonku. Som momentálne v 25tt. Spomínala som to doktorke, robili mi kultiváciu naposledy 7.5. - rozšírenú- a aj predtým pár krát. Odvtedy som mala už dve poradne a už mu kultiváciu nechceli urobiť, že nemôžu mi ju furt robiť, že je to proste kvôli tehotenstvu a musím vydržať. Robím si aspoň preventívne Canestest. Ten vyjde podľa letáku vždy negatívne, čiže žiadna bakteriálna vaginózsa, je tam len že je to buď ok alebo prípadne je tam možnosť kvasinkovej infekcie, to test nevie spoľahlivo zachytiť. Prosím Vás tú ako spoznám ? Mśm taký nepríjemný pocit pri vchode do pošvy, akoby nejaké slabšie svrbenie? Alebo ako by som to nazvala. Nie je to neznesiteľné len citeľné. Prosím, môžem sa aj pre istotu natierať večer nejakým krémom, napríklad Jenamazolom ? Aj keď náhodou by to kvasinky neboli ? Neublíži mi to ? A ako často sa to môže brať ? Sem tam si natriem raz a potom už sa bojím a vlastne to nemá ani význam.
    Nepamatam si kedy naposledy som si davala Jenamazol dlhšie ako jednorazovo pre asi moj dobry pocit. Co mi poradite ? Poradnu som mala v utorok, povedala som o diskomforte a ze ak sa mi to zda rovnake ako od zaciatku tehotenstva ze nic s tym.????
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najhoršie vyšetrenie je kultivácia pošvy. Už by sa mala zakázať, pretože prináša iba zlo. Baktérie v pošve sú veľmi dynamické a menia sa, čo vyjde z kultivácie, takmer nikdy nerobí problémy. Je to hrozné.
    Ak máte prejavy, treba postupova´t podľa klinického stavu, najčastejšie sa jedná o mykozu a kúpte si krém proti mykoze.

  • Tehotenstvo 35tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako odlíšiť bakteriálnu infekciu a mykozu ?
    Mám opakujúci zapal asi už 3x v priebehu 3 mesiacov
    Výtok (farba je bledozelena, hustý) občas citim svrbenie ale malo
    Na interne som hľadala rozdiely ale o zelenej farbe som tam nevidela
    Gyne predpisuje len macmiror neviem či je možné niečo iné ale neviem či to dobre zaberá keď sa to stále opakuje.
    A ešte by som sa chcela spýtať ak by bola prítomná mykoza alebo teda zapal aj počas pôrodu ale je tam riziko pre bábätko ?
    Ďakujem

  • Utrogestan + macmiror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať lekár mi predpísal utrogestan 200 ktorý užívam večer, vyskytol sa u mňa zapal a predpísal macmiror ( opakujúce mykózy)
    Keď som sa pýtala tak povedal že macmiror ráno a utrogestan večer
    Len mám pocit že ten macmiror hneď vyjde von aj keď sa snažím čo najviac ležať/sediet.
    Či to ma dostatočný účinok aj tak
    Čítala som že niektorým to dali tak že 3h pred utrogestanom večer.
    Aktuálne som 34+3tt
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem aký máte nález na krčku, ale osobne si myslím, že význam utrogestanu v 35. týždni je veľmi sporný.
    Na mykozu si radšej kúpte mastičku napríklad jenamazol, macmiror nie je úplne na mykozu zameraný.

  • Diskomfort

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď: https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69254

    Neviem či to bolo priamo Fungicidom ale teraz som napríklad používala len Gynimun probiotika, na 3 dni to prešlo a dnes zas.

    Ale iné som chcela- som v 16tt akú masť si mám kúpiť na preliečenie,aby bola vhodná v tehotenstve ?

    Ďakujem

  • Neustále zápaly v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som na konci 22 týždňa tehotenstva a pred týždňom mi bola z kultivacie zistená zvýšená baktéria Gardenela. Na to mi dal gynekolog macmiror ale po jednej vaginálnej tablete som mala neskutočne svrbenie asi alergická reakcia, tak som to musela vysadiť a Gynekolog mi predpísal fluomizin. 6 vaginálnych tabliet fluomizinu som vybrala ale stále pociťujem svrbenie a mám vodnatejsi biely výtok. Lekár mi už nechcel nič predpísať lebo že všetko ostatné (laktobacily) mam ok. To len kvôli tomu lebo som brala aj vaginalne probiotiká preventívne. Myslite si prosím, že je opäť vhodná kultivácia alebo ake lieky by som mohla ? Vôbec neviem či teraz po dobrati fluomizinu je to bakteriálna vaginoza alebo kvasinky lebo boli dni kedy sa mi tableta vôbec nerozpustila a nechcem ohroziť dieťa z dôvodu neustálych infekcii.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kultivácia je nezmysel, a má sa liečiť pacient. To že Vám vyšla nejaká gardnerella vôbec neznamená, že ste mali poruchu flóry. Teraz máte zrejme následky zbytočnej liečby a asi sa Vám premnožila mykóza kvôli tomu. Gardnerella môže byť normálna súčasť flóry a ak ste mali laktobacilly, tak ste nemali bakteriálnu vaginózu.
    Určite netreba kultiváciu, ak máte problémy pokračujte v probiotikách, ak by to do 2 dní neprešlo, kúpte si Jenamazol krém na mykozu.