Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 34. tt

    , Autor: kesi12345

    Dobrý deň,
    Pán doktor som v 34. tt, včera som mala poradňu a doktor mi nameral na Fundus - spona len 29 cm.
    Spravil sono a po sone povedal, že prísť o týždeň sa ukázať.
    Do knižky mi napísal
    BP: 8,28 - 33,2 TG
    HC: 29,85 - 33,1 TG
    placenta na prednej stene
    AC: 25,26 - 29,3 TG
    FL: 6,23 - 32,2 TG
    SID 2,68 RI 0,63 P1, 02
    Je to v poriadku? Nič mi ktomu nepovedal len, že prísť o týždeň aa ukázať.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez podrobnejších informácii Vám neviem odpovedať, ale obvod bruška sa zdá menší ako by bolo potrebné. Okrem toho chýba údaj o plodovej vode.

Podobné otázky

  • Silné bolesti chrbtice v tehotenstve

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 33. tt (podľa PM), (podľa posledného usg v realizovaného v 32. tt je bábätko o týždeň popredu, čiže teraz v 34. tt), moje druhé tehotenstvo (počas prvého som takéto problémy nemala). Od detstva (od 10 rokov) som sa liečila na reumatoidnu artritídu HLA B27 pozitiv, ktorá v dospelosti prešla do axiálnej spondylartritídy (s postihnutím celej chrbtice), prítomná i bilat. sakorilitída II. štádium.
    Som sledovaná u reumatológa, ako aj neurológa, ktorý mi v prvom tehotenstve odporučili, kvôli nálezom na chrbtici, pôrod sekciou, ktorý bol nakoniec aj realizovaný. Reumatológ, ani neurológ mi momentálne kvôli tehotenstvu lieky neodporúčajú užívať. Užívam len Magnesium 4 tablety/deň. Snažím sa pravidelne cvičiť tehotenskú jogu, príp. pilates, keďže aj pred tehotenstvom som takmer každý deň cvičila, hlavne kvôli eliminovaniu bolestí chrbta. Používam aj tehotenský podporný pás.
    Momentálne sa mi však enormne zhoršili bolesti, hlavne krčnej chrbtice (trpím závratmi), tiež hrudnej chrbtice a krížov, kvôli čomu mám aj problémy s chôdzou. Gynekologička mi na poradni na moju otázku, či môžem užívať Paralen 500, takmer každý deň, nakoľko mám problém aj v noci nájsť si nebolestivú polohu na spánok, odporučila užívať tablety Guajacuran, avšak hneď hodinu a pol po užití prvej tablety sa mi náhle natoľko zhoršili závraty, že som skončila na pozorovaní v nemocnici, keďže som nemohla ani stáť na nohách.
    Chcela by som preto vedieť ešte názor iného odborníka na užívanie Paralenu v treťom trimestri, keďže v lekárni mi bolo povedané, že sa v 3. trimestri neodporúča. Snažím sa ho užívať naozaj len vtedy, keď už sú bolesti neznesiteľné, väčšinou užijem 1/2 tablety, a ak nezaberie, tak až potom si dám druhú 1/2, a taktiež sa snažím neuživať viac ako 1 tabletu denne.
    A taktiež by som sa chcela čisto hypoteticky spýtať, či sa tehotenstvo môže kvôli zdravotnému stavu matky ukončiť aj skôr (samozrejme po ukončení 36-teho tt). Mám totiž veľké obavy ako zvládnem zvyšok tehotenstva, ak by malo byť tehotenstvo trvať celých 40, príp. ešte viac týždňov. Prvý pôrod som mala v 38. tt (to som bola však od 27. tt otvorená na špičku prsta, v kľudovom režime až do konca tehotenstva, pravdepodobne kvôli opakujúcim sa infekciám, momentálne takéto problémy nemám).
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuk v 32. týždni NEMOŽE POSUNÚŤ TERMÍN PORODU, ste momentálne v tom týždni, ktorý sa stanovil pri ultrazvuku na začiatku gravidity, iba je plod o niečo väčší, čo je normálne.
    Reumatoidná artritída ani spondylartritída nie sú dôvodom na cisársky rez, ale to už zrejme nezmeníme. Ideálne je neliečiť a iba odporučiť operáčný pôrod "pre istotu".
    Paralen je aj na konci tehotnosti bezpečný, pretože účinkuje trocha inak ako ostatné protizápalové lieky, ktoré sa neodporúčajú.
    Liečbu by mal riadiť reumatológ, zo skupiny antireumatík by mal vybrať lieky, ktoré Vám pomôžu a neohrozia plod, prípadne by mal riadiť Vašu fyzioterapiu.
    Cisársky rez sa dá urobiť aj skôr, ak je to indikované, ale pôrod plánovaným cisárskym rezom zvyšuje pre novorodenca riziko celoživotných komplikácii a ak sa robí pred 39. týždňom, tak sa toto riziko ešte zvyšuje, preto je ideálne ak sa dá, počkať aspoň do ukončeného 39. týždňa.

  • sťahy brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 34. tt, už druhý týždeň pociťujem akoby sťahovanie brucha v časti nad pupkom, akoby ma išlo roztrhnúť a tiež tlaky pod bruškom,hlavne keď vstanem, dá sa to vydržať, keďže to nie je počas celého dňa,ale aj tak sa chcem opýtať, či je to normálne, spôsobené len tým, že sa bábätko ukladá do správnej polohy.V noci sa mi zle spí, spím na boku a po chvili ma začne bolieť akoby slepé črevo, niekedy sa ledva prevalím na ďalší. Pri prvom tehotenstve som nič z tohto nezažila, preto mám trošku obavy.Do poradne idem až o týždeň, ale chcela by som vedieť odpoveď skôr. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

  • Váha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám k vám jednu otázku som v 34. tt a váha môjho babätka je 1800g. Není to málo? Na vašej stránke som sa dočítala, že dieťa v 34.tt by malo mať približne 2200g. Môžem ja nejako ovplyvniť, aby začalo viac priberať?

  • Hernia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, momentálne čakám druhé dieťa, som v 34. tt a po prvom tehotenstve mám umbilikálnu herniu a aj diastázu brušných svalov. Herniu mi nechceli po pôrode zašiť, keďže som povedala, že plánujem ešte jedno dieťa. Prvý pôrod som mala sekciou kvôli abrupcii placenty a teraz mi chirurg znovu odporučil sekciu kvôli tej hernii. Chcem sa spýtať, či sa dá pri sekcii rovno zašiť aj tá hernia a prápadne vyriešiť aj tá diastáza? Bola by som nesmierne rada, keby som nemusela po pôrode ešte podstúpiť ďalšiu operáciu. Ďakujem veľmi pekne.

  • zrýchlený pulz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som poprosiť o radu. Som v 34. tt a už nejaký čas mi v poradni namerajú zrýchlený pulz. Tlak mám v norme. Lekárka povedala, že by som ho nemala mať taký rýchly, občas si ho zmeriam aj doma, väčšinou je v norme, ale stáva sa, že je aj 132 a pri tom mám aj dýchavičnosť. Lekárka povedala, že mi plod asi tlačí na nejaké nervy a ak je tlak v poriadku, tak sa nič nedeje. Vyšetrenie srdca bolo ok. Mám miernu anémiu (107 hemoglobín). Môže to nejako uškodiť plodu? Čítala som, že zrýchlený tep môže byť aj kvôli zväčšenej štítnej žľaze, nikdy som s ňou problémy nemala. Ak by to tak bolo, môže to uškodiť dieťaťu? Beriem Pregnium (jód 150) a Tardyferon Fol. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prechodne zvýšený pulz je najčastejšie psychického rázu, to by súviselo aj s tou dýchavičnosťou.
    Plodu to neškodí a po porode sa to upraví, pre istotu je možné spraviť EKG.
    Pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy je rýchlejší pulz stále a halvne v tehotnosti je normálne zvýšená hladina jej hormónov.
    107 hemoglobín je nižší, norma je 115, ale nič hrozné to neznamená.