Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnede spinenie

    , Autor: Betka123.

    Dobrý deň chcela by som opýtať som v 4tt tehotenstva a začalo sa mi niečo také ako hnede spinenie už to mam 6 deň dostala som tabletki duphostan ale neviem ci je to normalne a ako dlho bude trvat niečo také a ci je to v poriadku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne to hie je, určite v prvom rade by sa mala stanoviť tehotnosť v matenrici, ale v 4. týždni nebýva viditelná.
    Je potrebné myslieť aj na mimomaternicovú graviditu, pri ktorej môžete takto krvácať. Normálne to nie je a je možné že tehotenstvo sa neudrží.

Podobné otázky

  • Som tehotna?

    , Autor: Používateľ

    Dobrý deň, minulú sobotu 10.2. Som mala pohlavný styk s priateľom. Použili sme pharmatex čípky aj kondóm. Potom sme natiahli ďalší a o cca 15 minút sme pokračovali ( priatel sa predtym vymočil aj utrel ruky aj ja). Neurobil sa však vo mne, prvý krát to bolo rychle vytiahol ho a ejakuloval do kondómu. Druhý krát na brucho. Mešká mi menštruácia ( mám nepravidelný cyklus) aktuálne mám hnedé špinenie 2hý deň.( no vcera ma prstoval trochu silnejšie) Urobila som si 4 včasné tehotenské testy a všetky sú negatívne. Mám sa obávať tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to iba 9 dní od možného oplodnenia, takže testy určite ešte nebudú pozitívne, ak by náhodou k nemu došlo.
    Treba počkať minimálne 14 dní a testy zopakova´t, hoci tehotenstvo je veľmi nepravdepodobné.
    Dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu, je vysoko spoľahlivá a upraví sa Vám aj cyklus.

  • Filip

    , Autor: Zever

    Dobrý deň posledný normálny menzes som mala 23.7 normálne krvácanie 8.7 som nechránený pohlavný styk zobrala som si núdzovú tabletku escapele odvtedy mávam len hnedé spinenie 4 dni niekoľko krát som si robila aj testy boli negatívne mám tlaky v podbrušku aj boľavé prsia. Bola som u lekárky na sone nieje nič vidno môžem byť tehotná že by niečo prehliadla?prečo mám také problémi neviete mi poradiť?už som zufala

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto problémy robí núdzová tabletka, ktorá obsahuje veľké dávky hormónov a naruší cyklus.
    Určite si dajte predpísa´t klasickú antikoncepciu, aby ste už nikdy nemusela užiť núdzovú antikoncepciu.

  • Špinanie

    , Autor: Natty

    Dobrý deň,
    Pán Doktor chcela by som sa opýtať v piatok 22.9. som začala 8tt tehotenstva a v nedeľu som si všimla slabunké hnedé špinenie so slabunkou vôňou krvi, ale bolesť v podbrušku necítim ani nic iné. Sledujem to a nevidím tam čerstvú červenú krv ani nic podobne aj keď teraz podvečer keď dlhšie nejdem na WC príde mi, že sa tam trocha viac toho nazbieralo, samozrejme chápem že v tele sa deje veľa zmien a môže sa to stať, len trocha ma to vystrašilo lebo v prvom tehotenstve som sa s tým nestretla.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie môže znamenať hroziaci potrat, ale s tým nevieme nič urobiť. Treba počkať, ako sa situácia vyvinie, ak sa nebude krvácanie opakovať, riziko nepriaznivého výsledku je malé.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v siedmom mesiaci a mam vodnaty vytok.A este som v tom vytoku mala take nieco hnede bolo to hustejsie.pobolieval ma brucho v oblasti pupka.ide o roztahovanie maternice.Do poradne mam ist az odva tyzdne.Mam ist k doktorovi alebo mam pockat.

  • Riziková gravidita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    V 14 tt som začala intenzívne krvácať -ABORTUS IMINENS /vraj kôli hematómu/ v nemocnici som strávila 8 dní, liečba Kanavit,Diconyne, Duphaston, Guajacuran, Spasmopan. V poslednom dni hospit.robeny UTZ - palp.uterus normotonický, veľkosťou zodpovedá amnorrhoe, krčok formovaný, zatvorený. Vitálna gravidita, jeden plod, rozmery plodu zodpovedajú 13+6t. Placenta na ZS, prekrýva v celom rozsahu vnútornú branku, pl.voda norm.množstvo, nad amniálnou dutinou prítomný obsah zmiešanej echogenecity v.s.hematóm v resorpcii. Placenta preavia centralis, abortus immines in gr.m.IV hbd 14.
    Pre tento nález som bola doporučená na vyššie pracovisko - konziliarne UZ vyšetrenie. Tam som bola objednaná na 3.05.2010, ale lekár mi UTZ nerobil, nakoľko mi ho robili pred týždňom pri prepustení. Poučil ma o kľudovom režime i o veľkej šanci, že sa placenta posunie nahor. Spomenula som mu aj obtiaže, hnedé špinenie, sťahy, pichanie....na čo mi povedal, že je to prirodzené a objednal ma na vyšetrenie + UTZ dňa 17.5.2010 / to mi sestra povedala že je nutný UTZ aj preto,lebo mám zvýšené AFP/. Stále užívam Duphaston 2x denne, Magne B6 3x denne a Ascorutin 1x.
    Hnedé špinenie mi dňa 7.5.2010 prestalo, mala som ho už iba žlté, po 4 dňoch sa mi objavilo opäť a je silnejšie, mám stále fľak na vložke+pri každom navštívení WC po utretí, najhoršie po stolici. Tiež mávam časté sťahy, ako keby menštruačné kŕče, ktoré sa objavujú často, taktiež občas bolesti v oblasti krížov.. Väčšinou sa snažím polihávať..Kedže som podľa PM /12.01.2010/ v 17 tt, môžem sa niečoho obávať? Je to ďaľšie špinenie možnosťou, že hematom sa stále vyplavuje? NA UTZ idem 17.5.2010, počkám ako sa to vyvinie? Stále cítim strach, že niečo nie je v poriadku, že môžem potraťiť...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možete potratiť, ale nedá sa to nijako ovplyvniť, musíte počkať ako sa to vyvinie, ak začnete silno krvácať okamžite musíte do nemocnice, Uvedené lieky sú naprosto neúčinné, ale dávajú sa, neškodia. Všetko si musí príroda vyriešiť sama, je možné, že plod prežije a placenta sa vytiahne vyššie.