Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hnede spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som opýtať som v 4tt tehotenstva a začalo sa mi niečo také ako hnede spinenie už to mam 6 deň dostala som tabletki duphostan ale neviem ci je to normalne a ako dlho bude trvat niečo také a ci je to v poriadku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne to hie je, určite v prvom rade by sa mala stanoviť tehotnosť v matenrici, ale v 4. týždni nebýva viditelná.
    Je potrebné myslieť aj na mimomaternicovú graviditu, pri ktorej môžete takto krvácať. Normálne to nie je a je možné že tehotenstvo sa neudrží.

Podobné otázky

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať na váš názor, som tehotná podľa poslednej MS ktora bola 11.07.2024 som v 6tt . Je podozrenie na mimomaternicove teh. Na Sone nič nieje vidno ani gestačny vák HCG mam iba 200 čozodpovedáasi 4 tt , mám hnedé špinenie už 4 dní ale bolestí nemám žiadne , a keď je to MMT. Musím podstúpiť operáciu ale stačia nejaké tbl, injekcia ?? Prosím o váš názor Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento stav sa volá tzv. PUL pregnancy of unknow localisation, ste tehotná, ale nevieme či je to nejaká neprosperujúca gravidita v maternici, alebo mimo nej.
    Rieši sa to pozorovaním a sledovaním dynamiky hladín HCG, ak bude klesať nie je potrebné riešenie, ak bude hodnota rovnaká, alebo bude nedostatočnej stúpať, lieči sa to liekmi - podáva sa metotrexát. Operácia sa príliš neodporúča, lebo je tu riziko, že sa tehotenstvo pri nej nenájde alebo že omylom vezmú zdravý vajcovod. Určite trvajte na podaní liekov, je to v odporúčaných postupoch. Ak by bol problém, radi sa Vás ujmeme v Ružinove.

  • Som tehotna?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, minulú sobotu 10.2. Som mala pohlavný styk s priateľom. Použili sme pharmatex čípky aj kondóm. Potom sme natiahli ďalší a o cca 15 minút sme pokračovali ( priatel sa predtym vymočil aj utrel ruky aj ja). Neurobil sa však vo mne, prvý krát to bolo rychle vytiahol ho a ejakuloval do kondómu. Druhý krát na brucho. Mešká mi menštruácia ( mám nepravidelný cyklus) aktuálne mám hnedé špinenie 2hý deň.( no vcera ma prstoval trochu silnejšie) Urobila som si 4 včasné tehotenské testy a všetky sú negatívne. Mám sa obávať tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to iba 9 dní od možného oplodnenia, takže testy určite ešte nebudú pozitívne, ak by náhodou k nemu došlo.
    Treba počkať minimálne 14 dní a testy zopakova´t, hoci tehotenstvo je veľmi nepravdepodobné.
    Dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu, je vysoko spoľahlivá a upraví sa Vám aj cyklus.

  • Filip

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň posledný normálny menzes som mala 23.7 normálne krvácanie 8.7 som nechránený pohlavný styk zobrala som si núdzovú tabletku escapele odvtedy mávam len hnedé spinenie 4 dni niekoľko krát som si robila aj testy boli negatívne mám tlaky v podbrušku aj boľavé prsia. Bola som u lekárky na sone nieje nič vidno môžem byť tehotná že by niečo prehliadla?prečo mám také problémi neviete mi poradiť?už som zufala

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto problémy robí núdzová tabletka, ktorá obsahuje veľké dávky hormónov a naruší cyklus.
    Určite si dajte predpísa´t klasickú antikoncepciu, aby ste už nikdy nemusela užiť núdzovú antikoncepciu.

  • Špinanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pán Doktor chcela by som sa opýtať v piatok 22.9. som začala 8tt tehotenstva a v nedeľu som si všimla slabunké hnedé špinenie so slabunkou vôňou krvi, ale bolesť v podbrušku necítim ani nic iné. Sledujem to a nevidím tam čerstvú červenú krv ani nic podobne aj keď teraz podvečer keď dlhšie nejdem na WC príde mi, že sa tam trocha viac toho nazbieralo, samozrejme chápem že v tele sa deje veľa zmien a môže sa to stať, len trocha ma to vystrašilo lebo v prvom tehotenstve som sa s tým nestretla.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie môže znamenať hroziaci potrat, ale s tým nevieme nič urobiť. Treba počkať, ako sa situácia vyvinie, ak sa nebude krvácanie opakovať, riziko nepriaznivého výsledku je malé.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v siedmom mesiaci a mam vodnaty vytok.A este som v tom vytoku mala take nieco hnede bolo to hustejsie.pobolieval ma brucho v oblasti pupka.ide o roztahovanie maternice.Do poradne mam ist az odva tyzdne.Mam ist k doktorovi alebo mam pockat.