Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať na váš názor, som tehotná podľa poslednej MS ktora bola 11.07.2024 som v 6tt . Je podozrenie na mimomaternicove teh. Na Sone nič nieje vidno ani gestačny vák HCG mam iba 200 čozodpovedáasi 4 tt , mám hnedé špinenie už 4 dní ale bolestí nemám žiadne , a keď je to MMT. Musím podstúpiť operáciu ale stačia nejaké tbl, injekcia ?? Prosím o váš názor Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento stav sa volá tzv. PUL pregnancy of unknow localisation, ste tehotná, ale nevieme či je to nejaká neprosperujúca gravidita v maternici, alebo mimo nej.
    Rieši sa to pozorovaním a sledovaním dynamiky hladín HCG, ak bude klesať nie je potrebné riešenie, ak bude hodnota rovnaká, alebo bude nedostatočnej stúpať, lieči sa to liekmi - podáva sa metotrexát. Operácia sa príliš neodporúča, lebo je tu riziko, že sa tehotenstvo pri nej nenájde alebo že omylom vezmú zdravý vajcovod. Určite trvajte na podaní liekov, je to v odporúčaných postupoch. Ak by bol problém, radi sa Vás ujmeme v Ružinove.

Podobné otázky

  • Mimomaternicové tehotenstvo a dutinka v maternici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok utorkového odberu odberu bol 104,9. Deň na to na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Stále totiž hovorí že sa nedá vylúčiť zatiaľ ešte ani mimomaternicové tehotenstvo, že uvidíme. Budúcu stredu mám kontrolný odber a budúci piatok kontrolné sono. Myslíte že už by mohlo byť na usg aj vidieť niečo čo nám potvrdí že neide o mimomaternicové tehotenstvo? Prípadne mala by som nejaké príznaky už teraz ak by išlo o mimomaternicové? Cítim sa úplne v poriadku, preto nerozumiem prečo to stále spomína. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú extrémne nízke a jedná sa pravdepodobne o začínajúce tehotenstvo. Plod v maternici by mal byť na 100% vidno až pri hladine HCG okolo 1000, takže počkajte na to sono v piatok a uvidí sa.

  • ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či môže plodu v rannom štádiu tehotenstva nejakým spôsobom uškodiť časté opakovanie ultrazvuku? PM som mala 17.08.2010, ovuláciu 1-2.09.2010 (viem podľa folikulometrie) Brala som 3 mesiace clostilbegyt 2x1a mala som 2 vajíčka . Tehotenský test som si robila 18.09.2010 a vyšiel pozitívny, 26.09.10 som mala strašné kŕče, tak som išla na druhý deň 27.09.2010 k lekárovi. Lekár mi spravil ultrazvuk a povedal, že to je pravdepodobne mimomaternicové tehotenstvo a odoslal ma do nemocnice, tam mi na druhý deň robili opäť ultrazvuk, ale opäť sa zobrazil mimo maternice tubárny ring, v maternici nič. 27.09. som mala Hcg 2231, 29.09. sa zvýšilo na 3096. V piatok 01.10. mi ultrazvuk zopakovali vzhľadom k vysokému Hcg a v maternici bolo vidieť plodový vak, ale aj mimo maternice zostal stále tubárny ring. V pondelok 04.10. mi bol robený ďalší ultrazvuk a v maternici bola prítomná aj akcia srdca, ale stále je tam prítomný aj ten tubárny ring, ktorý je mimo maternice. O 14 dní mám prísť na ďaľší ultrazvuk. Čiže v priebehu 8 dní mi bol robený 4x ultrazvuk a o dva týždne to bude piaty. Môže toto časté opakovanie ultrazvuku poškodiť plod? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a zostávam s pozdravom.

  • zaciatok tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor.
    Chcem sa Vas spytat otazku, na ktoru si sama neviem odpovedat.
    Som tehotna, podla digitalneho tehotenskeho testu v 4-5 tyzdni. P.m. 22.1.2010. Avsak uz asi 7-8 dni mam bolesti v podbrusku, akoby menstruacne, niekedy pomerne silne. Neviem ci je to hroziaci potrat,alebo sa op.vajicko uhniezduje,alebo to moze byt nieco ine. K lekarovi som mala v plane ist az okolo 10 tyzdna, no zacinam sa obavat, ci sa nemoze jednat o mimomaternicove tehotenstvo ( aj ked viem, ze pravdepodobnost je velmi mala), alebo nieco ine- prechladnutie ,zapal... Nie som z tych, ktore k lekarovi bezia hned, preto by som rada poznala Vas nazor. Mam pockat do 10-teho tyzdna, ci sa plod udrzi,alebo potrati ( co by ma samozrejme velmi mrzelo), alebo radcej navstivit lekara, koli tym bolestiam? Bolesti su v podbrusku, po stranach v prvych dnoch ocakavanej menstruacie a teraz uz len v strede. Typicke menstruacne bolesti, sem tam silne, ktore trvaju vlastne cely den.

    Dakujem Vam vopred za Vasu odpoved a prajem prijemny vecer. Martina.