Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Užívanie UTROGESTANU, nízko položený plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    v 24. týždni tehotenstva mi môj gynekológ nasadil užívanie UTROGESTANu 200 mg mäkké čípky, kvôli nízko uloženému plodu. Dĺžku krčku som mala v 20. aj v 24. týždni rovnako, cca 40mm, aj ostatné cervikálne skóre 0, iba pri naliehaní doktor povedal, že by dal 1, lebo na základe skúseností sa mu javí plod uložený nižšie, ako by mal byť.

    Chcem sa spýtať, je potrebné užívanie UTROGESTANu aj v prípade, že sa krčok neotvára? Nemôže to neskôr spôsobiť pôrod až po termíne alebo prenášanie? A je užívanie UTROGESTANu bezpečné pre bábätko? Nechcem dlhodobo užívať hormóny v tehotenstve ak to nie je nutné.

    Som prvorodička (26r), momentálne v 28. týždni, celé tehotenstvo žiadne komplikácie, ani žiadne subjektívne ťažkosti.

    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan sa dáva iba na to, aby spevnel krčok, na uloženie plodu to nemá žiadny vplyv. Ak máte cervikometriu v norme (viac ako 25 mm), ja osobne by som určite utrogestan nepredpísal, lebo nie je na to dôvod. Ale pri užívaní nič zlé nehrozí.