Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hematóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes mi začal 14. týždeň tehotenstva a neviem,či mám oslavovať alebo plakať. V utorok 13.2.2024 som absolvovala USG v Centre pre fetalnu a gynekologickú diagnostiku. Zistili mi hematóm na placente 5 cm x 3 cm. Pichám si od začiatku tehotenstva clexane 0,4, keďže som bola na IVF. Tiež som do 12. týždňa užívala 3 x denne amelgen a teraz beriem progestanelle 2 x ráno a 3 x večer. Prosím ako tieto lieky vplývajú na vzniknutý hematóm. Tiež od začiatku tehotenstva som brala femibion 1, teraz beriem femibion 2. Pomáha toto všetko nejako dieťatku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    clexane ak je indikovaný tak sa môže v tehotnosti podávať. Gestagény (amelgen a progestanelle) sa považujú za hormony ochraňujúce tehotenstvo, vitamíny tiež neškodia.
    Ak je tam hematom, nedá sa nič robiť, treba počkať či sa plod potratí, alebo prežije, ovplyvni´t sa to nijako nedá.

Podobné otázky

  • placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 13 týždni tehotenstva a pred pár dňami som mala krvavý výtok. Plod bol našťastie v poriadku, lekárka však povedala, že placenta je položená nízko a dotýka sa krčka, alebo niečo podobné, hematóm žiadny. Krvácanie mohol vraj spustiť napr. aj pohl.styk, príp. námaha či iné. Pokyny boli pokojový režim, nezdvíhať ťažké, nemať styk. Dnes po takmer týždni som bola na kontrolu, ktorá okrem iného bola zároveň aj pravidelnou kontrolou v poradni s prvým väčším ultrazvukom a pod. Čo sa týka placenty, lekárka povedala, že časom by sa mala dostať hore a neznamená, že bude takto stále, žiadne stopy krvky ani ničoho, žiadne hematomy, všetko v poriadku. Popri meraní bábätká a asi desiatich ďalších otázkach a témach ohľadom vývojových chýb a pod. som sa totiž zabudla spýtať na podstatnú vec. Každá žena má takto nízko položenú placentu v prvom trimestri? Viem, že je náročné odpovedať bez vyšetrenia na moju nasl. otázku, ale sú odporúčania pre tento stav, kým sa placente nedostane vyššie? Mám sa nejakým spôsobom obmedzovať v pohybe, cvičení? Je nutné úplne vynechať pohl. styk, alebo ho iba obmedziť, príp.byť opatrný? Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
    Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 13. týždni tvorí základ placenty väčšinu obalu plodu, takže ju má každý plod aj "nízko".
    Krvácanie zmanená že sa kúsok odlúpil. Ak je plod zdravý, toto prežije, ak nie, potratí sa, treba počkať.

  • Fetalna biometria-AC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som pocuv vas nazor na obvod bruska-AC. Som terminovo podla prveho skriningu 28+3, comu zodpoveda aj hmotnost plodu 1130g (28+4 vyratane sonom na zaklade rozmerov). Hodnoty mam napisane v sprave 74-269-218-55. To brusko (218) najviac zaostava za ostatnymi rozmermi. Vsimla som si, ze toto zaostavanie mal uz aj pri 2.trim. skriningu, ale doteraz som tomu nevenovala pozornost a tak som si presla vsetky merania po tyzdnoch a brusko rastie, len zaostava o par dni. Videlo ma hadam uz aj zo 7 doktorov, lebo som bola v nemocnici kvoli serklazi a nikto nic neriesil a vsetko je ok, len ja som nad tym zacala rozmyslat. Ostatne udaje: placenta ZS bez odlucovania a hematomov, AFI v norme, fetoplacentarna cirkulacia v norme, tlak dobry bez opuchov, moc negat. Beriem Clexane 0,4, Anopyrin 100mg, 2x Progestanelle 200mg, vapnik, Mg, Ladyvita2 a Globifer forte, bola mi diag. GDM pred 2t a stravujem sa podla odporucani, glukozu mam v ramci normy aj s rezervou. Dakujem za nazor na AC.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša gravidita je zrejme vysoko riziková ak užívate takéto kvantum liekov a pri takto rizikovej tehotnosti je potrebné dobre zhodnotiť ultrazvukový nález.
    AC je pod 3 percentilom, takže podľa nameraných hodnôt naozaj je plod "chudý" a je potrebné sledova´t dynamiku rastu AC. Liečba na to neexistuje, iba sledovanie, ak by začali poruchy aj prietokov, potom zvážiť ukončenie gravidity skôr.

  • Hnedý výtok 25tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Včera som absolvovala vyšetrenie počas, ktorého lekár kontroloval palpacne krcok. Povedal,že je všetko v poriadku. Dnes ráno som však mala na vložke hnedý výtok. Následne som mu volala,či môže byť výtok spôsobený vcerajsou kontrolou, načo mi povedal,že nie a kázal len pridať aj ráno Progestenalle. Chcela by som sa opýtať,že či naozaj nemohlo dôjsť k poraneniu krčka? Som pomerne vystresovaná, celé tehotenstvo bojujem s hematomami. Naposledy som mala retroplacentarny v 19tt. Odvtedy bol kľud, lekár tvrdil,že hematom je preč. Tak naozaj nerozumiem,čo to teda tentokrát mohlo spôsobiť. Ďakujem krásne za odpoveď.

  • Môže byť zvýšené AFP kvôli krvácaniam a hematómom?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď na otázku:

    https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69166

    Po všetkých komplikáciách som dostala informáciu, že mi vyšiel pozitívny triple test na NTD, 1:25. Ihneď som sa objednala k Dr.Čunderlíkovi - aj keď som len v 17tt, veľké deformácie by už mali byť zreteľné. Sestrička sa ma spýtala, či som v tehotenstve nekrvácala, lebo vtedy majú skúsenosť, že vychádzajú tieto testy falošne pozitívne. A ja krvácam/špiním už mesiac, mala som aj niekoľko hematómov.

    Môže súvisieť vyššie AFP (hodnotu neviem) s krvácaním? Stretli ste sa, prosím, s niečím takým?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno krvácanie zvyšuje prechod niektorých látok od plodu k matke, a teda môžete mať v krvi vyššie hladiny AFP, pričom v plodovej vode sú normálne hladiny a plod nemá rázštep chrbtice (NTD).
    Potrebné je dôkladné UZV vyšetrenie, prípadne zvážiť aj odber pldoovej vody na stanovenie hladiny AFP.

  • Vcestná placenta v 16tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    Rada by som sa spýtala na Váš názor. Od začiatku tehotenstva špiním, v 7tt som trochu zakrvácala. Následkom bol hematóm, ktorý zmizol. V 12 tt som krvácala masívne, plod OK, hematóm 5cm, 9 dní hospitalizácie. Dovtedy som brala aj clexan, viac menej ako prevenciu, keďže som si už prešla 3 potratmi. Clexan už neberiem, ale beriem kanavit, dicynone a progesteron.

    Momentálne som v 16tt, stále zo mňa tečie tmavá/hnedá krv, občas aj so zrazeninami. Vymením tak 10 intímiek za deň.

    Dnes som mala poradňu a vyslovila sa prognóza, že by som mohla mať vcestnú placentu, ale akoby zasahovala na prednú aj zadnú stenu, pričom prekrýva komplet celý krčok a v tej časti vyzerala byť užšia.

    Aké sú prosím prognózy?
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 16. týždni nemá význam sa vyjadrovať k umiestneniu placenty, pretože je veľmi často "vcestná".
    Ak stále krvácate, tak je niekde problém pri komunikácii plodu s Vami a treba počkať ako sa situácia vyvinie, prognoza je veľmi neistá ale žiaľ nedá sa to ovplyvniť.