Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Co mam robit?

    , Autor: Chkeller

    Zdravim, pred rokom sme sa vystahovali s rodinou do zharanicia. Na Slovensku sme mali ivf, liecbu medrolom kvoli cytokinom a fraxiparinom, kvoli antifisfolipidovym protilatkam (nemala som antifisfolipidovy syndrom). Boli to premenlive a stale sa meniace hodnoty, ale pre istotu mi ich dali. Uzivala som aj progesteron do 12tt..

    Otehotnela som tu, spontanne, uplne bez snazenia sa, v zahranici, lekarovi som opakovala pri navstevach, co za problem som mala. Smaozrejme, preventivne nic nedal, aj ked som hovorila, ze moja lekarka na SK bez ohladu na vysledky, akonahle otehotniem, da aj progesteron, medrol aj fraxi. Pre istotu. No, on nie. Ani progresteron. Zobrali mi krv, na zakladne imun a krvne vysetrenia, vsetko ok. Tu specialne nemaju. Mozno niekde, na konci sveta. Dobre.

    V pondelok (5+3tt) som zacala jemne ruzovo spinit. Volala som svojmu, s tym, ci by nebol taky laskavy mi predpisat aspon progesteron, kedze velakrat mi tento hormon chybal. Nedal, netreba, spinenie je v poriadku. Na popoludnie uz som mala hnede jemne spinenie. Tak som isla na pohotovost, skusit stastie... Tam ma tiez odbili, ze zbytocne, nepomoze, kedze este mam prazdny vak, embryjko nikde.
    Vcera som nespinila uz ani ra, ale dnes cely den po malej potrebe + 2x som nasla aj na intimkach.

    Necitim uz ziadne priznaky tehotenstva, ziadne tahy, pichania, bolesti prs iba jemnu menstruacnu a velku psychicku bolest.

    Nemam ziadnu nadej a som sklamana, frustrovana, ze napriek mojim varovaniam NIC nerobili, NIKDE ma neposlali. Po opakovanych prosbach.

    Momentalne som v takej faze, ze chcem, aby tato nocna mora uz bola minulostou. Co robit, aby sa spustila krv? Ako k tomu dopomoct?
    Nechcem ist na kyret.

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečba pre istotu je najväčšia chyba, v zahraničí majú chvala bohu normálny prístup. Ak je progesteron v tehotnosti nízky, je to preto, že tehotenstvo nie je v poriadku.
    Ak ste potratili, treba pozrieť ultrazvukom a prípadne podať lieky na vyprázdnenie maternice.

Podobné otázky

  • Piata choroba v 36 týždni rehotenstva

    , Autor: PetFisch

    Dobrý deň,
    mladšej dcére sa prejavili príznaky piatej choroby ( typická vyrážka a výtok z nosa). Ja s ňou spávam v posteli, čiže vírusu som bola vystavená určite. Netuším či som ochorenie v detstve prekonala alebo nie no aktuálne mám už pár dní slabšiu nádchu a mierne škriabanie v hrdle. Práve som začala 36 týždeň. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Hrozí nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem velmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné čo najskôr vám vyšetriť protilátky v krvi, či ste ochorenie prekonali. Ak nie, potom sa s odstupom času (14 dní) odoberú znova protilátky, ak sa začne tvoriť IgM, tak ste infikovaná a potom je potrebné sledovať prietoky krvi v mozgu plodu, či nedochádza ku rozpadu jeho krviniek. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa objednať ku mne do poradne.

  • Výtok

    , Autor: Karabinošová

    Dobrý deň pán doktor. Prvý výtok som mala 4.12. 2023 hnedastého charakteru. Ten mi na druhý deň zmizol avšak dňa 8.1.2024 som zase mala výtok hnedastého charakteru, ktorý potom zmizol. Bola som aj na pohotovosti a všetko bolo v poriadku. Na druhý deň som už mala slabý bledoružový výtok čo som pripisovala vyšetreniu a dnes 11.1.2024 mám opäť bledoružový výtok. Momentálne som v 22tt. Prosím poraďte čo mám robiť? Mám sa strachovať a ísť ku svojmu gynekológovi na kontrolu? Ďakujem za poskytnuté rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie v tehotnosti je známkou rizika potratu, ale v 22. týždni toho moc nenarobíme, ak boli posledné nálezy v norme, odporúčam kontrolu až pri silnejšom zakrvácaní.

  • Priberanie v tehotenstve

    , Autor:

    Bojím sa nekontrolovaného priberania v tehotenstve

    Som v treťom mesiaci tehotenstva a už som pribrala 6 kg. Bojím sa, čo bude ďalej, lebo už teraz pri výške 165 cm vážim 88 kg. Snažím sa, ale neviem si poradiť so stravou, hlavne teraz, keď som tehotná.... Čo mám robiť? Ako sa mám stravovať? Koľko by som mala pri mojej východiskovej váhe 82 kg dokopy pribrať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím Vás pochváliť, že sa zaoberáte aj touto stránkou tehotnosti. V minulosti sme sa často obávali nedostatočného priberania ako známky poruchy rastu plodu, teraz sa skôr obávame nadmerného nárastu hmotnosti, pretože nadmerný nárast váhy zvyšuje riziko niektorých komplikácii, ako je tehotenská cukrovka a neskorá preeklampsia. Okrem toho deti z takýchto tehotností majú celoživotne vyššie riziko poruchy metabolizmu a obezity.
    Preto sa odporúča sledovať si kalorický príjem a predovšetkým je veľmi vhodný aj pohyb. Ten sa zdá dokonca úplna základným opatrením pri prevencii tehotenskej cukrovky. Žiaľ mnoho gynekologov úplne zbytočne dáva aj zdravé tehotné na PN, čím sa zníži podstatne pohyb, k tomu si žena nestráži príjem a užíva aj niektoré vitamíny podporujúce chuť do jedla a priberanie plodu.
    Je možnosť aj konzultácie výživových poradcov, napríklad
    na sú Planeat (www.planeat.sk) alebo
    Nutriadapt (www.nutriadapt.sk). Napríklad v Planeat majú poistenci Dôvery zľavu 25 % na ich receptáre.

  • Magnosolv

    , Autor: Dorka2023

    Dobrý deň pán doktor ..od 23+3 tt užívam dla ord mojej gynekologicky magnosolv prášky 2x1, mala som pocit že mi tvrdne brucho , preto mi to doktorka predpísala. Minulý týždeň som bola na kontrole a pýtala som sa , že dokedy to mám ešte užívať a ona mi povedala , že kľudne môžem, že mi to neuškodí...neviem , podľa mňa by som nemala tak dlho , alebo takú dávku brat, preto som sa obrátila na Vás...lenže ja mám diagnostikovanu aj tetaniu , takže magnézium 500mg som brala 1 tbl denne aj pred otehotnením..tak teraz som bezradná , že čo mám robiť? Či úplne vysadiť magnosolv, alebo brat namiesto toho len magnézium...a v akých dávkach..nechcem oddeliť pôrod ..a nechcem vypestovať závislosť u malej ...za vašu odpoveď ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi je to dosť jedno, myslím, že ak budete užívať magnosolv jeden prášok denne, zaliečite aj tetaniu a nebude Vás znervozňovať tvrdnutie brucha.

  • Obličkový kameň (6mm) a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes mi bol na sone zistený obličkový kameň (možno aj 2ks) vo veľkosti 6mm. S manželom sa ale snazime o dieta. neviem ako mam postupovat. dostala som sa do začarovaného kruhu :( Urolog: kamen posielame rozbíjať od 1cm, gynekolog:no mohol by to byt problem.....S gynekologom som napriek vsetkemu dohodnuta, ze sa pojde na plan dieťa.AJ jeden aj druhy ma hrooozne vystrasili. Bojim sa ze ak otehotniem ze ohrozim nejako babatko. Co mam robit? Ako postupovat? Uz v minulosti som mala rozbijany kamen, nebolo by lepsie ho aj teraz odstránit? Neviem ako sa dalej pohnut. DAKUJEM za odpoved.