Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pomoc

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý vecer pán doktor,

    Chcela by som sa s vami poradiť. Som v 27 tt a doteraz som bábätko cítila často viac krát do dňa a hýbalo sa po celom bruchu, posledné dva dni, ho cítim akoby dole úplne v pošve alebo ako to nazvať, proste úplne dole, kde som ho doteraz necítila, a aj to len tak úplne slabo kde aj tie pohyby registrujem tak 3 za deň a tak akoby okolo do mechúra dole alebo do konečníka, hlavne ma znepokojuje či sa neposunulo dole ako pred pôrodom, mám pocit že aj bruško mi trochu kleslo, bolesti však nemám ani v bruchu ani v krížoch, je prosím normálne že ho zrazu zo dňa na deň cítim úplne naspodu a hlavne že ho necítim skoro hýbať, je to stále v poriadku že by som ho dva dni poriadne necítila? Dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Mokré nohavičky

    , Autor: Abc

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr sa jedná o výtok, v tehotnosti pošva produkuje viac sekrétu kvôli hormonom. Takýto postupný odtok plodovej vody je veľmi zriedkavý, ak by odtekala, bolo by vody viac, ako keby ste sa pomočili.

  • Prietoky

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem,
    Bola som na poradni (32tt) všetko v poriadku len plod je menší o týždeň. Prietoky boli kontrolované minuly mesiac RI AU 0,50 BFC 0 teraz neviem či boli merané nie sú poznačené.
    Od večera mám mierne bolesti hlavy a závraty - tlak nižší okolo 105/45- tep okolo 77-85. Pohyby cítim ako obvykle.
    Je nizky tlak v poriadku a nie je nebezpečenstvom pre bábätko čo sa týka prietokov a rastu plodu? Môžem pri takomto nižšom tlaku užívať naďalej magnezium kvôli tvrdnutiu 6tb denne rozdelených ako doteraz? Kontrolujú sa prietoky na každej poradni či nie je to potrebné ked je všetko ostatné v poriadku?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá hodnotiť, "menší o týždeň". V každom týždni sú stanovené hraničné hodnoty, pretože deti rastú svojim individuálnym tempom a nameraná hodnota sa určuje v tzv. percentiloch, teda koľko % detí v danom týždni má uvedené alebo menšie hodnoty, ak je nad 10 percentil, je to v poriadku.
    Prietoky sú pomocná metoda, ktorá pomáha odlíšiť genetickú príčinu zaostávania v raste oproti poruche funkcie placenty.
    Uvedené hodnoty Tk nie sú hrozba, naopak, poruchy rastu plodu sú v 70% spojené s vysokým tlakom matky.
    Magnézium berte ako chcete, nijako nepredlžuje graviditu. Prietoky sa u nízko rizikovej gravidity kontrolujú v 30: a 36. týždni, potom až po termíne.

  • Rengen pľúc a pripadne tehotenstvo

    , Autor: Alis123

    Dobry den.
    V utorok mam absolvovať rengen pľúc, no momentálne sa snažíme o dieťatko.
    V utorok budem cca 9 dni po ovulácii a zo skúsenosti myslim, ze test by mi pripadne tehotenstvo este neukázal. Prosim vás je to velke riziko pre plod ak by sa mi pár dni na to potvrdilo tehotenstvo? Dakujem

  • Urcenie tyzdna tehotenstva

    , Autor: KarlaK

    Dobrý deň tyzdne tehotenstva sa urcuju podla MS alebo sona… čo je presnejsie?

    V aprili som bola na prvotrimestrialnom skriningu kde mi vysiel tyzden tehotenstva 12+2 o tyzden viac ako podla MS …upravili aj termin porodu o 6 dni skor.. Ms som mala 4.2 (mozno to bolo uhnezdovanie neviem) ovulaciu okolo 20.2 mam 32 dnovy cyklus podla upraveneho tyzdna sona to vychadza ze som otehotnela koncom januara … Lenze v january som mala ovulaciu okolo 20 teho mne to vobec nijak na nic nesedi Ak vsak sa pocita podla MS tak jedine koncom februara som mohla otehotniet Chcem
    len vediet ze babatko je podla nameranych hodnot na usg v poriadku…
    Akutálne podla sona som 21+2 podla ms 20 tyzden viem ze tyzden hore dole nezohrava velku rolu ale pre vlastnu spokojnost ma to zaujima
    Viem kedy sme mali pohlavny styk kedze o babatko sme sa snazili 2 roky a isli sme podla menstruacneho kalendara .
    Vo february 17.2 a 20.2 pisem o datumoch najblizsich k ovulacii.
    Januar 17.1 19.1 20.1
    Jedine ze som mohla mat posunut ovulaciu na koniec januara neviem vobec ku ktoremu datumu som mohla otehotniet. Tiez mi vysli zle vysledky na downov syndrom a preto sa obavam ze ci aj tie datumy to nemohli skreslit

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpresnejší termín pôrodu sa stanovuje pomocou ultrazvukového vyšetrenia medzi 9. - 13. týždňom. Neskôr sa termín nesmie upravovať, lebo plody už rastú individuálne. Až 40%žien udáva nesprávny termín menštruácie, alebo má nepravidelný cyklus. Ovulácia sa môže pri styku posunúť aj na skôr, a naopak, spermie prežívajú v tele ženy dlhšiu dobu a otehotnieť sa dá aj neskôr po styku.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Kate0903

    Dobrý den, zacala som 37 tt a teda aj cvičiť s aniball balonikom. Avsak po cviceni mi dost citelne zacalo tvrdnut brusko. Citila som aj take tlaky v podbrusku. Potom ustali. Cim moze byt to tvrdnutie sposobene? Je to bezpecne používať pomôcku aj nadalej? Babo mam uz dost nizko po poslednej poradni. Hlavicka nezmeratelna, natlacena uplne dole. Cvicila som aj pred 1.porodom a neviem o tom, aby mi takto brusko po cvičení zacalo tvrdnut. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to samotné tvrdnutie nie je nebezpečné. Osobne si však myslím, že ak ste cvičili pred prvým pôrodom, teraz to nie je až tak prínosné a ak cítite nepohodu, cvičenie by som ukončil.