Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,939 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ťažkosti v tehotenstve

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa od Vás poradiť ohľadne môjho zdravotného stavu, nakoľko moj lekár má momentálne dovolenku.
    Som v 24tt, pohyby bábätka som začala cítiť v 20tt, avsak za asi posledný týždeň som odsledovsla že bábätko cítim menej, zo začiatku som ho cítila vždy len vecer keď som sla spať, postupn vždy keď som si aj cez deň kvôli zavratom ľahla tak sa mrvilo a kopkalo. Za posledný týždne som spozorovala asi 3 dni že som ho necítila vôbec, a posledné dni ho cítim úplne máličko a tak akoby tlmene, že to nie sú také silne pohyby alebo apson ja ich neregistrujem také silne ako predtým. Chcem sa opýtať či to je v poriadku že keď bolo vždy aktívnejšie sa zrazu hýbe menej a cítim ho slabšie alebo niekedy deň, deň a pol vôbec.
    Tiež by som sa ešte chcela opýtať na bolestivé ťahanie brucha, ktoré je asi spojené s naťahovanim a rastom maternice, avsak v priebehu posledného mesiaca aj po kratšej prechádzke alebo po napríklad povysavani domu ma brucho ťahá často a hneď, vlstne som si to už odpozorovala ze po akejkoľvek fyzickej námahe aj slbsej ma to začne ťahať a tvrdnut mi brucho. Niekedy keď sa v noci otáčal na bok na to na pravej strane ťahá aj tak akoby do kŕču.
    A poslednú otázku čo mám je tvrdnutie brucha, ktoré som častejšie spozorovala teraz ako mi zacal 6mesiac, ako som spomínala mi stvrdne aj po upratovaní alebo prechádzke alebo keď oddychujem a ležím na chrbte s vylozenymi alebo aj nevylozenimi nohami, tak mi stvrdne a musím sa otočiť na bok, nedeľu som dokonca spozorovala že mi za hodinu stvrdlo 3x počas oddychu, je to prosím Vás v poriadku alebo to môže byt niečo vážne? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pociťovanie pohybov plodu sa môže meniť, závisí aj na jeho polohe a iných okolnostiach. V 24. týždni sa nedá nič robiť, treba počkať ako sa situácia bude vyvíjať, aj keby bol nejaký problém, riešiť sa nedá. Uvidíte na ďalšej kontrole.
    Lekár Vám bude merať aj dlžku krčka ultrazvukom, ak nebude skrátený, tak uvedené problémy neznamenajú žiadne ohrozenia a netreba sa stresovať.