Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Protilatky pri Rh negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    Zaciatkom roka som porodila svoje druhe dieta, ktore malo tak, ako jeho starsi surodenec krvnu skupinu B pozitiv. Ja mam krvnu skupinu B negativ. V prvom tehotenstve som viackrat dostala injekciu, aby sa predislo vytvoreniu protilatok. V druhom tehotenstve som zacala tyzden pred porodom krvacat a injekciu mi nedali- resp. dali mi ju az na moje naliehanie po troch dnoch na kontrole. Po porode som ju taktiez nedostala, vraj staci ta, ktoru som uz dostala. Bohuzial na kontrolnom odbere po sestonedeli, mi zistili, ze sa mi vytvorili protilatky. Moja otazka znie, ci to znamena, ze uz nemozem mat dalsie dieta (otec je Rh+)?Ako sa v tomto pripade postupuje? Da sa nejako zabranit injekciami/liekmi aby moje telo napadlo babatko, keby bolo Rh+? Co vsetko mu hrozi? Moze nastat nejake vazne poskodenie/potrat? Je smerodajne aj mnozstvo vytvorenych protilatok?
    Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažko odpovedať, závisí na hladine protilátok a na type protilátok. Ale ak už sú vytvorené, nič sa nedá proti tomu robiť, injekcia sa podáva ako prevencia ich tvorby. Avšak pozitívne protilátky po šestonedelí môžu byť ešte pozotostatok injekcie, pretrvávajú aj niekedy 3 mesiace po podaní.
    Môžete si dať skontrolovať protilátky s odstupom a je možné, že už budú negatívne.