Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sono v 35 týždni a zistená cysta na vaječníku babatka

    , Autor: MataMata

    Dobry den, pan profesor, dnes som aktualne 35+5 tyzdni a pani doktorka mi dnes na sone zistila, ze nasa mala ma pravdepodobne na vajecniku 4 cm cystu. Povedala, ze to moze mat plny mechur a ze o 2 tyzdne ked pridem, tak to skontroluje ci to je ta cysta, alebo to bol mechur. Pani doktorka mi vysvetlila, ze dievcata zvyknu mavat cysty a ze pri porode tieto vodove cysty prasknu a ze keby nahodou nie tak sa to riesi operacne. Chcem sa teda opytat, moze to nasa mala mat aj kvoli tomu ze je z IVF a musela som 2x absolvovat IVF pretoze mam nizke AMH a zakazdym som mala len po 2 embrya. Toto je momentalne moj 3 KET. Pani doktorka ma ukludnila ze sa nemam strachovat, ale nie je mi to jedno ale zas nad zlym nechcem rozmýšľať. Este dodam, ze moja mamina bola cca pred 20 rokmi na operacii, mala cystu na maternici a teraz ta ma zas, ale zatial ju pani doktorka len pozoruje. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález cysty na vaječníku u plodov ženského pohlavia nemusí znamenať žiadny problém, je to v súvislosti s reakciou na hormonálnu situáciu. Spontánne vymiznú po pôrode a nesúvisí to s IVF.
    Na rôzne nízke hladiny AMH mám svoj názor, obávam sa, že sa tento ukazateľ veľmi preceňuje.