Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Aniball

    , Autor: Barbs82

    Dobrý deň,mám asi zvláštnu otalzku,som v 39 týždni a cvičím s aniballom.Vkladám si ho dnu zložený-inak mi tam nejde.Ale všimla som si,že vždy po 3-4 nafuknutí vo vnútry to vydá taký “prdiaci zvuk”,predpokladám,že to je aj kvoli lubrikantu ale asi aj z tej vyfučanej časti aniballu ako je vnútri zložený a nafukuje sa,tak tam ostane vzduch.Dnes som uplne cítila ako mi ten vzduch stúpa smerom hore.Čítala som,že tehotnej by sa do pošvy nemal dostať vzduch(embólia).Nemože to ublížiť babatku?Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musíte Aniball používať presne podľa návodu, v tehotnosti je vzduchová embolia možná, ak sa dostane veľa vzduchu za placentu môže to byť nebezpečné. Našiel som v literatúre zmienku, že sa to už stalo ale s inou konkurenčnou pomôckou.

Podobné otázky

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Kate0903

    Dobrý den, zacala som 37 tt a teda aj cvičiť s aniball balonikom. Avsak po cviceni mi dost citelne zacalo tvrdnut brusko. Citila som aj take tlaky v podbrusku. Potom ustali. Cim moze byt to tvrdnutie sposobene? Je to bezpecne používať pomôcku aj nadalej? Babo mam uz dost nizko po poslednej poradni. Hlavicka nezmeratelna, natlacena uplne dole. Cvicila som aj pred 1.porodom a neviem o tom, aby mi takto brusko po cvičení zacalo tvrdnut. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to samotné tvrdnutie nie je nebezpečné. Osobne si však myslím, že ak ste cvičili pred prvým pôrodom, teraz to nie je až tak prínosné a ak cítite nepohodu, cvičenie by som ukončil.

  • Úzska panva

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, dnes som mala poraďňu v nemocnici kde budem rodiť. Lekar mi povedal ze mam úzsku panvu a mala by som skusit anibal balónik aby som nemala vela šitia . Anibal som odmietala lebo s tim niesom stotožnená . Teraz na to velmi zneistilo , bola som na porod nastavena ved zvladneme to aj bez anibala a podobnych pomocok.Je to velky problem ak mam úzsku panvu? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až sa mi príliš nechce veriť, že toto povedal niektorý kokega.
    1. úzka panva - je úplný nezmysel, už sa toto nehodnotí a hlavne je absolútne kontraproduktívne ženu strašiť týmto nezmyselným pojmom. Príroda je múdra a ženy sú schopné porodiť.
    2. ak by aj kosti panvy tvorili úzky pôrodný kanál, nič na svete ich nerozšíri, a s tým sa nedá nič urobiť.
    3. Aniball nie je pomôcka na rozširovanie pôrodných ciest. Toto je divná povera, ktorá koluje medzi ľuďmi, ktorí si nič o tejto problematike neprečítali. Aniball je pomôcka, pomocou ktorej si žena nacvičuje panvové dno tak, aby sa počas tlačenia v druhej dobe pôrodnej svaly panvového dna roztiahli. U istej skupiny žien, vzniká počas tlačenia paradoxne stiahnutie (tzv. koaktivácia) svalov panvového dna, čo by mohlo spomaľovať prechod hlavičky pôrodným kanálom. Cvičenie Aniballom Vás naučí správne sústrediť tlakové úsilie na úspešné vytlačenie hlavičky.

    Takže nestresujte sa, krásne porodíte. Aniball je užitočná pomôcka, ale nemusíte s ňou cvičiť, ak budete mať dobrú pôrodnú asistentku, bude Vás navigovať ako máte tlačiť, tak aby nedošlo k závažnému poraneniu a vy ste krásne porodili.