Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa poradiť ohľadom kašľa v tehotenstve. Som v 32 tt a už asi 2 mesiace má trápi suchý dráždivý kašeľ hlavne večer až ma napína na zvracanie zo zahlienenia mohlo by to byť spôsobené tehotenstvom keď som to spomenula svojmu ošetrujúcemu gynekológovi povedal že musím byť chorá že to nesúvisí s tehotenstvom. Už dva krát som absolvovala crp ktoré bolo v poriadku, testy na mikroplazmy a chlamýdie negatívne, krvný obraz v poriadku aj na pľúcnom nebol viditeľní zápal dostala som inhalator a inhalujem vincentku a kašeľ stále pretrváva vedeli by ste my poradiť čím to môže byť spôsobené a ako to riešiť. Nemôže ten kašeľ keď už trvá tak dlho ublížiť dietatu.Vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kašeľ plod nijako neohrozuje, ale určite by sa mal doriešiť, pretože môže mať rôzne príčiny. Myslím si, že je vo Vašom prípade indikovaný aj roentgen pľúc, ktorý je v tehotnosti bezpečný, hlavne ak sa robí v treťom trimestri. Kašeľ môže súvisieť napríklad aj s refluxom štiav z pažeráku do pľúc, určite je potrebné podrobné pneumologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Kašeľ v štvrtom týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v štvrtom týždni tehotenstva a mám mierny suchý kašeľ už štvrtý deň. Inak nemám ani zvýšenú teplotu, ani nádchu. Len sem-tam taký mierne dusivý pocit na hrudi. Chcem sa spýtať, či môže mať táto choroba vplyv na vyvíjajúce sa dieťa.
    Ďakujem!

  • Cierny Kasel_ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    chcela by som sa informovat ohladne ockovania na cierny kasel. mam 38r, momentalne som 23 tyzdni a toto je moje prve tehotenstvo. Tiez raz do tyzdna chodim pracovne do Brna. Kedze momentalna situacia s ciernym kaslom sa zhorsuje, chcela by som sa opytat ci odporucate ockovanie na cierny kasel v tehotenstve.
    Dakujem

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Nakoľko sa rozširuje ochorenie čierneho kašľa , chcela by som sa Vás opýtať , či odporúčate očkovanie v 31. tt . Je to podľa vás bezpečne respektíve má to význam ? Chcela by som tak chrániť svoje dieťa po narodení . Ďakujem za odpoveď

  • Silne bolesti noh a zvysena teplota v 10-11. tyzdni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som na prelome 10-11 tyzdna tehotenstva. V priebehu tych dvoch mesiacov, som mala bezne veci ako nevolnost, hnacky, na zaciatku som schytala covid + zapal hrdla,brala som zinnat. Minuly tyzden som citila akoby tvrdnutie, stahy po nejakej beznej namahe.Trvalo to tyzden tak som teraz v piatok 2.2.sla pre istotu k lekarovi.Ten vsetko presiel babatko je vporiadku, vajecniky, zo spodu co pozeral krcok tak isto.Akurat pri kontrole moc.mechura to trolinku pichlo.Tak vzal moc,ze ci tam nie je zapal nahodou. Ja sa liecim na candidu,vcera som vybrala poslednu tabletku macmiror. Pri moceni ma nepali, nesvrbi ani nereze,chodim mocit akurat castejsie.No problem zacal hned v sobotu v noci, zacala som kaslat tak hlienovito,miestami na vracanie,urobila som si sirup med,cibula, dala si stop kasel pre tehotne a polku z 500 paralenu.Dnes co sa tyka kasla je to lepsie,ale rano z tych hlienov som az vracala.V piatok mi este nic nebolo. Co na trapi azda najviac od noci mam silne bolesti noh,musim nimi vkuse hybat,lebo sa to neda vydrzat + mi vyskocila teplota na 37,5 tak som si dala polku paralenu,ake ten nepokoj bolest v nohach su hrozne.Od tej bolesti uz placem.Tlak mam nizky 100/60. Nechcem tolko chodit za lekarkou ak to nebude nutne samozrejme.Na brusku ma nic neboli nepycha, iba tie strasne nohy, mozno trosku krize,ale nie velmi. Vedeli by ste mi prosim pomoct preco je to tak? Mam 38 a bojim sa o babatko. Do toho 1.trimestra to su este nejake 2 tyzdne cca. Vopred krasne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte strašné bolesti nôh, je potrebné vyšetrenie u všeobecného lekára, pretože takto neviem určiť o čo sa jedná. Teplota 37.5 je v tehotonsti normálna, ale tie bolesti je potrebné dotiahnuť.

  • Robitussin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 14. týždni gravidity a mám v rámci virózy veľmi silný dusivý kašeľ. Bylinkové sirupy, pastilky, cibuľa a iné babské rady nezaberajú. Hlavne v noci prebdiem pre kašeľ aj 2 hodiny. Je možné si dať aspoň na noc Robitussin antitusikum? Ďakujem za odpoveď.