Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Väčšie bábätko a sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na kontrolu placenty a prietokov v specializovanom centre. Podľa utz sa zdá, že je všetko v poriadku. Akurát bábätko je vraj o 11 dni väčšie. Aktuálne som 29+4 a bábätko ma veľkosť na 31+2 (1750gr). Čaká ma plánovaná sekcia kvôli očnej diagnóze, aj prvé dieťa šlo sekciou). V prípade, že je bábätko väčšie, robí sa sekcia o ten počet dni skôr? Povedali, že placenta starne primerane k veľkosti bábätka. Tomu som nerozumela… ????
    (Prve tehotenstvo som mala ukončené sekciou naplánovanou len 4 dni pred termínom. )

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očná indikácia k cisárskemu rezu sa už nikde na svete neuznáva. Ale ak už Vám ju raz urobili, je jasné, že asi sa nerozhodnete rodiť prirodzene. Ale ak by ste sa rozhodli, prídite k nám do Ružinova, bez problémov aj po cisárskom reze porodíte prirodzene.
    Ostatné čo Vám povedali (ak ste to nepoplietla) sú nezmysli. Ultrazvukovo namerané hodnoty sa vzťahujú k priemeru k danému týždňu a je asi jasné, že nikto nie je priemer, každý sme iný.
    Termín pôrodu sa stanovuje podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia v 10 - 13. týždni a nesmie sa potom meniť, lebo potom už plody rastú prísne individuálne. Ak Vám budú robiť znova cisársky rez, určite sa nesmie vykonať skôr ako 7 dní pred stanovením termínu podľa prvého ultrazvuku, lebo pre deti je nepriaznivé ak sa rodia plánovaným cisárskym rezom a situácia sa výrazne zhoršuje, ak sa rodia výrazne pred termínom.