Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kilá v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám na vás otázku ohľadom môjho tehotenstva a mojej hmotnosti. Mám 165 cm a momentálne vážim 85 kg, čo znamená, že mám obezitu. Pred tým, ako som otehotnela, som plánovala schudnúť. Teraz som v druhom mesiaci tehotenstva a chcela by som vedieť, ako by som mala pristupovať k svojej hmotnosti a výžive počas tehotenstva. Koľko kilogramov je bezpečné pribrat v mojej situácii? Je možné, alebo odporúčané dodržiavať nejakú formu diéty alebo obmedzenia kalórií počas tehotenstva? Ako by som mala upravit svoj jedálniček, aby bol vyvážený a zdravý pre mňa a moje bábätko? Ďakujem vám za odpoveď a rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je vynikajúca otázka, pretože obezita je najčastejšou preexistujúcou chorobou, ktorá má výrazný vplyv na priebeh gravidity. Nadváha a obezita matky zvyšujú riziko vysokého tlaku aj cukrovky v tehotnosti, dokonca ovplyvňujú aj celoživotné zdravie novorodenca. Existujú tabuľky, koľko by mala žena pribrať na váhe aj podľa pôvodnej hmotnosti, dajú sa nájsť na internete. Vo Vašom prípade by bolo ideálne pribrať maximálne 9 kg. Všetko sa dá dosiahnuť úpravou stravy a správnym pohybovým režimom.
    Čo sa týka stravy, môžete sa obrátiť aj na profesionálnych výživových poradcov, napríklad spoločnosť PLANEAT, ktorá pripravuje jedálne lístky pre zdravých ľudí, alebo podľa rôznych diagnóz. Rovnako pripravia jedálne lístky aj pre tehotné ženy s obezitou. Poistenkyne Dôvery majú u nich zľavu.