Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvysene hodnoty stitnej zlazy

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, mam obe hodnoty stitnej zlazy zvysene TSH som mala 9,16 a TPO 16,25. PT-RATIO 1,06 a APTI-RATIO 1,2. Som v 10tt. Tesne pred otehotnenim som mala vsetko skontrolovane a vsetko bolo v norme.Ked si chcem o hypertyreóze co to najst vsade sa len docitam len strasidelne veci ale v podstate je lepsie mat viac hormonov ako keby mali plodu chybat nie? Co by ste povedali? A takisto vela sa pise ze ohrozuje to srdiecko plodu dokonca aj po narodeni. Je to tak?? + rast plodu a este nieco? Napriklad ja nemam ziadne s priznakov ktore su vymenovane pri zvysenej funkcii stitnej zlazy. Velmi sa bojim. Potrebujem nejaky zaver nieco logicke o co sa opriem. Mohlo sa to takto nahle zvysit len kvoli tehotenstvu? Dakujem za kazde slovo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete, či sa jedná o náhodný nález pri skríningu, alebo sa na štítnu žľazu liečite dlhšiu dobu (prečo ste mala kontrolované výsledky pred otehotnením).
    Vyššie TSH však znamená možnú hypotyreozu a nie hypertyreózu, PT ratio a APTI ratio sú parametre zrážania krvi a neviem, prečo Vám boli odobrané (načo sa liečite?, ako skríning sa neodoberajú, je to mrhanie peniazmi poisťovne).
    Takže, lekár Vás pošle k endokrinologovi, ktorý skontroluje ešte raz funkciu štítnej žľazy a prípadne odporučí liečbu.