Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rozdiel medzi terminom podla MS a ultrazvukol

    , Autor: Viera1009

    Dobre rano,pan profesor. V 30 tyzdni mi bol robeny ultrazvuk,kde sa zistilo,ze babo je o 3 tyzdne vyvinutejsie vo vsetkych smeroch aj vahu ma zodpovedajucu o 3 tyzdne viac. Meni sa v takomto pripade ocakavany termin porodu?
    A este mam troska kurioznu otazku ale kolegyna ma trochu vystrasila. Moze obcasne zadrzanie plynov sposobit v tehotenstve tehotensku emboliu?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka veľkosti plodu, jednoznačne platí iba jeden jediný termín, a ten, ktorý bol stanovený na základe ultrazvuku na začiatku tehotnsoti (do 13. týždňa) pretože vtedy rastú všetky plody rovnako a veľkosť plodu presne zodpovedá termínu. Potom už má každý plod svoju rastovú krivku a jeho veľkosť sa porovnáva s priemernou veľkosťou, respektíve s pomerom plodov, ktoré majú v danom týždni rovnakú veľkosť ako on. V žiadnom prípade sa vtedy neupravuje termín. Ak máte presne stanovený termín na začiatku tehotnosti, a v 30. týždni je plod o 3 týždne väčší, je potrebné pátrať po dôvode, či nemáte cukrovku a vhodné je sledovať podrobné rastovú krivku plodu, merať plod á 14 dní.
    Zadržovanie plynov určite nespôsobuje emboliu.