Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietok v 28. týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dnes som absolvovala pravidelnú poradňu v gynekologickej ambulancii, kde mi pani doktorka merala prietoky. Hodnota, ktorá jej vyšla bola RI - 0,75 - 0,86. Som v 28,6 týždni. Pani doktorka mi vravela, že sú to zlé hodnoty a preto ma poslala na opakované meranie do nemocnice, kde mi vyšli už lepšie hodnoty a mám prísť na kontrolu o 2 týždne. Píšem Vám preto, pretože som troška v rozpakoch. Taktiež v nemocnici mi vyšlo, že bábätko je 2 týždne pozadu. Mám vyžadovať hospitalizáciu alebo mám počkať na kontrolu o 2 týždne? Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to naozaj nedá hodnoti´t, všetky získané parametre je potrebné zhodnotiť komplexne, máme na to tabuľky, ktoré určia, či sa jedná o poruchu funkcie placenty, a prípadne ako závažnú.
    Ak je plod menší a naozaj sú patologické hodnoty prietokov, je pravdepodobnosť placentárnej poruchy veľmi reálna a je potrebné sledovanie. Liečba neexistuje, iba v prípade vážneho stavu predčasný pôrod.