Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ultrazvuk

    , Autor: Alžbeta11111

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je v poriadku ak absolvujem v 21 tt dva dni po sebe ultrazvuk, jeden klasicky u svojho gynekológa a jeden špeciálny morfologicky v inej ambulancii. Nemôže to bábätku uškodiť? Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie sa v tehotnosti považuje za bezpečné, ale ako každé vyšetrenie sa má robiť, iba ak má nejaký prínos a nemá sa robiť zbytočne.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor. Tieto tri dni som bola na ultrazvuku každý deň vždy len pár minút ale vždy sa mi niečo stalo najskôr mi natlakovana fľaša buchla do brucha pred vcerom potom včera som sa šmykla na umytej dlážke a padla na bok a dnes mi tlakový hrniec buchol do brucha. Bola som teda na ultrazvuku každý deň tri dni po sebe aj keď len pár minút no dnes mi robili na ultrazvuku aj prietoky aj keď som nechcela vraj pre istotu síce len pár sekúnd Max minútu dve že som počula srdce ale chcem vedieť či to je v poriadku alebo či to mohlo ublížiť bábätku som 27+5 tt vravím čítala som hrozivé články o autizme z ultrazvuku o prehriati plodovej vody o krvácaniu do mozgu u bábätka alebo ohluchnutiu. Asi sa pýtam veľmi hlúpo ale chcem vedieť či je to v poriadku a môžem byť pokojná alebo či je nejaký dôvod na obavy? Je ten prietok doppler na pár minút sekúnd nebezpečny pre dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie v tehotnosti sa považuje za plne bezpečné, ale má sa robiť iba vtedy, ak jeho výsledok prináša nejaké medicínske pozitíva a ovplyvní rozhodovanie pri starostlivosti o tehotenstvo. Nemusíte sa preto stresovať.

  • Konzultácia ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes 25.7.24 som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.

  • 3D/4D sono - 2x

    , Autor: 222NIKA222

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať ohľadom škodlivosti morfologického veľkého ultrazvuku v 2 trimestri. Som v 20 týždni a túto stredu som bola na kontrole u p. doktorky, ktorá sa ma spýtala, či nechcem ísť k nim na 2 trimestrálny screening, aj keď som objednaná na budúci týždeň na veľké sono k inej doktorke (skúšali nové sono), tak som povedala, že áno. Lenže teraz mám obavy či dve veľké sona hneď po sebe neuškodia bábätku, hneď po týždni. Na tom neofickálnom screeningu mi povedala pani doktorka, že je všetko v poriadku, ale keďže som bola následne objednaná k druhej doktorke na veľké sono, tak správu nerobila. Za Váš odborný názor ohľadom škodlivosti sona tohto druhu Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má sa robiť iba také vyšetrenie, ktoré prináša užitok pre pacienta. Ultrazvuk v tehotnosti sa považuje za bezpečný ale nemá sa robiť zbytočne a navyše. Napríklad sa vie, že zvyšuje riziko ľavorukosti. O iných účinkoch nemáme dôkazy, ale neznanemná to že neexistujú.
    Okrem toho verím, že si toto nadbytočné vyšetrenie platíte a nie je hradené z verejného poistenia u oboch lekárok.

  • Krčok v tehotenstve

    , Autor: Lucka.963

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, či sa vonkajšia časť krčku v maternice môže ako keby posúvať, že raz mi príde kratší a raz dlhy. Cítim ho vzadu. Viem to preto, že si zavádzam čipky. Cervikometriu mi lekár robil a bolo všetko ok, len ma zaujíma, či sa ta vonkajšia časť môže takto “posúvať” von a dnu akokeby.
    Ďakujem.