Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Utrogestan a meskajuca menstruacia

    , Autor: Dada1189

    S muzom sa snazime o 2.dieta. Gynekolog mi pri poslednej navsteve kvoli nedostatku Progesteronu utrogestan predpisal ze mam brat to od skoncenia ovulaciw peroralne 2. den stale kazdy vecer predspanim 2 tablety pokial nedostnem menstruaciu, volala som mu ze menstruaciu som nedostala a ze mam ho aj napriek tomu brat. Na internete som ciatala zw sa ma brat od 19 dna do 16. dna. Neviem co je na tom pravdy. Menstruaciu som nedostala a tehotensky test som si este nerobila. Amh mam v slabej faze. Postupujem spravne ze beriem utrogestan aj ked menstruaciu som 3 den nedostala?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    do procesu "snaženia" treba zasahovať, ak sa nedarí dlhšie ako rok. Progesteron na druhú fázu cyklu (teda aj utrogestan) sa dáva ako podpora pri nedosattočnej funkcii žltého telieska, a dáva sa 10 dní, ak ho budete bra%t dhšie, menštruáciu nemusíte dostať, lebo utrogestan udrží sliznicu a k menštruácii nedôjde.
    Spravte si test. Utrogestan tehotnosti neškodí, ak by vyšiel pozitívne. AMH je teraz veľký hit, ale jeho výpovedná hodnota je naozaj limitovaná.