Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Špinenie v 25 tt

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň pán doktor.
    Som v 25tt a 2x som špinila za týždeň. Iba keď som sa utrela som videla hnedasty vytok na papieri. Inak nemam žiadne ťažkosti.
    Isla som teda na vyšetrenie, kde mi nevedeli zistiť prečo spinim. Placenta ok, babatko ok a ani na krčku nič nevideli. Naordinovali mi magnerot, kanavit, ascorutin, macmiror (lebo ze tam môže byť aj nejaká infekcia kvôli ktorej spinim) a prísny kľudový režim.
    Doktor mi povedal ze spinim kvoli tomu, lebo dvíham starsieho dvojročného syna a staram sa o domácnosť a jedine ma dokáže pred potratom zachrániť prísny kľudový režim.. Avsak na začiatku tehotenstva mi zo cytosteru zistili lahke zmeny na krčku.
    Je prísny kľudový režim nevyhnutný? Nemohla mi praskať žila na krčku? Neviem si predstaviť 3 mesiace iba ležať, nie je nejaká možnosť alebo vyšetrenie na zistenie pričiny špinenia? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jednorázové zašpinenie nemusí znamenať žiadne riziko pre graviditu. Ak sa neksracuje krčok, nevidím význam v žiadnych opatreniach, treba iba tehotenstvo sledovať, dajme tomu o 14 dní zopakovať cervikometriu. Žiadna štúdia nedokázala pozitívny vplyv prísneho kľudového režimu pri hroziacom predčasnom pôrode, je to nezmysel a už sa vo svete neordinuje. Kanavit a ascorutin sú vitamíny, ktoré nemajú žiadny význam v tejto indikácii.