Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krcok v 23tt

    , Autor: zoeva

    Dobry den pan doktor, som druhorodicka 22+3, babatko zodpoveda 23+0 a bola dom hospitalizovana kvoli bolestiam a tvrdnutiu. Krcok mi namerali dvaja lekari sonom v jeden den 45mm a 37mm, zvnutra uzavrety bez funnelingu. Pohmatom krcok skrateny na 1,5cm, makky, otvoreny na 1 prst volne. Po infuziach magnezia bolesti presli, je mozne s takymto nalezom vydrzat aspon mesiac? Okrem toho dlhodobo vkladam Progestanelle 200 rano aj vecer. Je potrebna cerklaz? Je potrebne lezat do konca tehotenstva? Mam prisny kludovy rezim, mozem iba lezat. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty dlžky krča sú v norme, a riziko potratu máte rovnaké ako ostatné tehotné, ak bola cervikometria prevedená správne.
    Nepíšete, či ste prvý pôrod mali predčasný, to by bola jediná záťaž, zvyšujúca riziko predčasného pôrodu.
    Ak sa nebude krčok skracovať, cerkláž nie je potrebná, rovnako ako prísny kľudový režim - nikto nedokázal, že by predlžoval graviditu.