Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,068 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ma zmysel ist na trisomy test?

    , Autor: MarPet

    Dobry den,

    Mam velmi uzkostlive tehotenstvo, nakolko som po strate. Som momentalne v 22tt.
    Zatial vsetky kontroly v poriadku, aj u mudr.grochala.
    Rozmyslam ci este ist na trisomy test. Lekarka povedala, ze mozem ist ak sa mam citit lepsie, ale oba morfologicke screeningy v 1.a 2.trimestri vysli aj u nej aj u mudr.grochala dobre. (Trosku ma vsak zneistilo ze u lekarky bolo babo akoby o 5 dni mensie, u grochala presne na den vsetko sedelo. Plus v 16tt mi z krvi vyslo 1:300 ds, ale sono v 20tt nepotvrdilo ziadne znaky a podozrenie na ds.
    Ma zmysel ist este na trisomy test?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedna tehotenská strata v živote ženy absolútne neznamená žiadne riziko pre ďalšie tehotnosti, pretože sa potratí až 20% poznaných gravidít, a je to najčastejšie vecou náhody. Preto nie je potrebná žiadna "úzkostlivosť".
    1:300 je riziko v tzv. šedej zóne, teda nie je to negatívne (to sa berie pri riziku nižšom ako 1:1000 ale ani pozitívne, to je cca. 1:100).
    Konkrétne to u Vás znamená, že s Vašimi výsledkami a vo Vašom veku je pri takto danom riziku 299 detí bez downovho syndrómu a 1 dieťa s downovým syndrómom. Je otázka, či je to pre Vás akceptovateľné alebo chcete ešte toto riziko upresniť pomocou trisomy (negatívny test znižuje riziko viac ako 500 násobne, teda na 1: 150000). Druhá vec je, či pôjdete v prípade pozitivity downovho syndrómu na potrat, ak nie, potom je vyšetrenie zbytočné.