Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cinnost srdca

    , Autor: Mama_S22

    Dobry den, pan doktor. Som momentalne v stadiu tehotenstva 10+0 tt, pred troma tyzdnami bola uz viditelna aj akcia srdiecka. Dnes mi doktorka oznamila, ze ide o dvojicky, gestacny vek 8-9 tyzdnov, ale ze nevidi cinnost srdca ani u jedneho z babetiek a mam ist na potrat. Je prosim Vas nejaka sanca, ze by sa doktorka mylila a cinnost srdca sa objavi? Dakujem pekne. V.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné počkať aspoň týždeň (ideálne 10 dní), a zopakovať ultrazvukové vyšetrenie. Ak plody nenarastú, a nedokáže sa akcia srdca, potom je naozaj istota, že odumreli. Je možné, že do týždňa si to príroda vyrieši a potratíte samovoľne.
    Ak by sa to preukázalo, že plody odumreli, určite nie je nutná kyretáž, máme na Slovensku už možnosti vyprázdnenia maternice pomocou liekov. Nie je nutný chirurgický výkon a jeho komplikácie.

Podobné otázky

  • Krvacanie v prvom trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,mala by som byt v piatom tyzdni.Lekarka mi urcila graviditu z HCG 987 ale na ultrazvuku bolo vidiet len dutinku,takze mi povedala ze to bude 4-5 tyzden. Na druhy den som sla na pohotovost,lebo som zacala spinit a lekar mi povedal ze to HCG neznamena ze som tehotna a ze nic nevidi,teda cinnost srdca a teda moze liecit len zive tehotenstvo,ze nepocuje ozvy.Podla MS by som mala byt v 8. tyzdni ale nech.styk som mala az dva tyzdne potom.Povedal mi ze mam ist zase na krv,aby mi zistila ci stupa HCG a ze preco mi to neurobila.Ale ze to asi nebude tehu.Tak ma vystrasil ze mi ostalo zle.Kto ma vlastne pravdu?To spinenie je slabe,svetlohnede,trva treti den.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste tehotná, ale ku kvalite tehotnosti sa vyjadriť nedá, ak lekárka videla graviditu v maternici, stačí počkať cca. 10 dní a zopakovať ultrazvuk. Až 20% takýchto malých tehotností sa potratí a vstrebá.