Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pohyby dietata

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,som na zsciatku 21 tyzdna. Pred vcerom som vecer citila slabucke kopnutie babatka odvtedy nic. Mozem citit pohyby takto v zaciatkoch nepravidelne? Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Pohyby v 27 tyzdni

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať aké sú normálne pohyby dieťaťa?alebo teda ako často by ich malo byť cítiť? Som v 26tt+2, placentu mám z prednej strany.. mala som už dni keď sa mi celé brucho vlnilo z pohybov, no veľa krát mám dni kedy cítim pohyby naozaj slabucko, keď tak väčšinou z boku, alebo zrazu také silné, akoby sklbnutie a potom nič... Tie "sklbnutia" čím to môže byť?
    som dosť chudá, 51 kg.. Netuším aká veľká môže byť placenta a odkiaľ pokial sa môže za ňu "schovať" že by tlmila pohyby.. myslíte že je to v poriadku? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pociťovanie pohybov plodu je veľmi individuálne. Plod vykonáva rôzne druhy pohybov, jednak končatinami (drobnejšie pohyby) ale aj celým telom, kedy sa vystiera a krčí, čo je cítiť ako šklbnutia alebo silné údery (hlavne hlavičkou). Placenta, množstvo plodovej vody, veľkosť plodu, ale aj pôrody v minulosti ovplyvňujú pociťovanie pohybov, preto nie je možné presne určiť, čo je normálne a čo nie.

  • Pohyby dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť odpovedať na moju otázku nakoľko do poradne idem až 9.2.2011. Momentálne som v 31 t.t. Toto je moje druhé tehotenstvo, prvé prebehlo ok. V 30. týždni som bola na ultrazvuku kde sa zistilo, že dieťa je v priečnej polohe, placenta vpredu, BFD -80, FL-54. Obávam sa, či dieťa má v tejto polohe dostatok výživy,kyslíka prípadne plodovej vody. Bábätko sa mi cez deň veľmi hýbe,bolestivo a mám pocit, že málo spiinká. Bojím sa, či nemá obmotanú pupoč. šnúru. Z toho plynie moja obava. Ďakujem Vám za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko čo píšete može byť, ale nič sa s tým nedá robiť, musíte iba počkať, či všetko dobre dopadne, tak ako všetky ostatné matky.
    Každý plod v maternici je ohrozený uvedenými problémami, ale ako vidíte naprostá vačšina sa rodí zdravá, tak sa nestresujte.

  • mierna porucha prietokov, nmenej plodovej vody zaost v raste

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V 36tt mi na prietokoch zistili miernu poruchu RIAU0,77;0,80;0,81 RI ACN 0,85. Nastavená som bola na Oxyplhyllin, SEcatoxin, a magnézium. O dva dni prietoky z viacerých miest bez patológie 0,7. Ale zistený sklz biometrie o cca14 dní.AKcia pravi.148/min., placenta vpredu st. mat II. Plodová voda diskrétne menej vody terminálne BPD 83mm/33t1d, FL67mm/34, HC 297mm31/t4d, AC:317mmTTD 92mm, Hmotnosť na týždeň primerana 2612g, plod bez hrubých abnormalít. Mierne zaostanie vraj bolo už v 33tt podľa menzes (9.12.2009) BPD 8,4cm31tt, DDD 10,4cm32T, HC 29,5CM 30tg, TTD 8,9cm 34th, APD 8,9cm, AC 28CM, FL 6,5cm 33tg, hmotnosť 2021,8g, primerane mnozstvo plodovej vody. S menaželom sme vysokí 182,192cm. Ja som mala pred otehotnením vahu 58kg a teraz 75. Čo prosím Vás znamená pre našu maličkú zaostanie rastu plodu a majú tie lieky význam. Pohyby dieťaťa sú až prílišné, ale to je vraj ok. Magnézium beriem od 20tt, kvôli tvrdnutiu brucha tak isto železo, ale som alergik a tiež alerid. Mám poruchu imunity tiež rhIncompatibilitou a pozitívnym tripple testom, ktorý bol nakoniec ok., hemofiliu typu A VIII ten je ok, v tehotenstve som prekonala chlamydie pneumonie ale bez atb. Cele teho som bez atb. TEraz mám aj streptokoka agalactie. Prešla som si už aj vstupnou placentou a tiež krvácaním. Prosím vysvetlite nám čo to zaostávanie znamená a či nám tie lieky pomôžu, dosť sa s manželom obávame. Je to naše prvé tehotenstvo a mám 29 r.. TErmín pôrodu mám na 15.09.2010. ĎAkujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetky hodnoty sú vnorme, oxyphylin ani sexatoxin nič neriešia už sa nikde nedávajú.
    Dieťa je normálne veľké, vaša výška na plod nemá žiadny vplyv, rast v maternici a mimo nej je riadený inými systémami.
    Tehotnosť je naprosto v poriadku, ste iba produktom slovenského nadšenia pre liečbu zdravých ľudí.
    streptokok agalactiae má 30% žien, stačí podať pri porode antibiotiká. 2 kilá 60 v 36. týždni je krásna hmotnosť, nestresujte sa. Prietoky sú v norme.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán lekár,

    o bolestiach v podbrušku sa toho popísalo už dosť, ale zrejme si veľmi individuálne a tak napriek tomu,že som si predtým prečítala na tejto stránke dosť, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť na názor ohľadom tých mojich. Nechcem zbytočne utekať na pohotovosť, ak sa jedná len o nejakú chvíľkovú bolesť, ktorú ja, keďže som tehotná po prvý raz, neviem zadefinovať.

    Som v 21. tt, doteraz bolo všetko v poriadku, včera ma začalo pichať v podbrušku, dosť silne, raz na pravej a raz na ľavej strane, trošku podobné predmenštruačným bolestiam, ale neboli to kŕče. Taktiež sa neobjavil krvavý výtok. V noci to prestalo, avšak teraz sa to opäť opakuje v nepravidelný, no častých intervaloch a okrem toho mám pocit, akoby ma niečo tlačilo. Pohyby dieťaťa cítim. Je možné, že sa takýmto spôsobom rozťahuje maternica? Alebo je to niečo iné? Poradňu mám v stredu, no iste rozumiete, že ako "veci neznalá" mám trošku strach.

    Ďakujem Vám za odpoveď.
    Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    zrejme sa nedeje nič vážne, takéto pichavé bolesti v podbrušku sú časté a súvisa často s pohybmi plodu a rozťahovaním maternice a naťahovaním vazov v okolí.
    Stačí počkať do stredy.