Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo a ockovanie dietata

    , Autor: MajaKory

    Dobry den,

    chcem sa prosim opytat, ci je nutne odkladat tehotenstvo z dovodu povinneho ockovania starsieho surodenca v 15. mesiaci - vakcina MMR. Moze mat toto ockovanie nejaky vplyv na tehotnost, navyse ak zena ockovane dieta stale dojci? Inymi slovami, je OK byt tehotna a dojcit mladsieho surodenca, ktoremu bola podana MMR vakcina?
    Dakujem,
    MK

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je antikoncepcia, síce nie 100% ale je, aby ste neriešila, ak by sa Vám nedarilo otehotnieť. MMR vakcína je živá vakcína, podľa záznamov dochádza po podaní vakcíny 7-28 dní k vylučovaniu malého množstva vírusu rubeoly, nebol však dokázaný prenos na inú osobu. Vy ste okrem toho zaočkovaná proti rubeole, takže Vám riziko nehrozí.
    Ale ak chcete 100% istotu, počkajte mesiac po zaočkovaní a potom môžete otehotnieť, ale pri dojčení je to naozaj menej pravdepodobné, že sa to podarí.