Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,834 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • V 7 tt mi náhle skončili nevoľnosti. Mam sa báť?

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň, pan doktor, dopredu sa ospravedlňujem, ak zbytočne dramatizujem, ale mam strach ci je všetko ok. Teraz v pondelok 22.5. som bola na prvej kontrole, bol to akurát 6+5 tt. Pani doktorka mi pogratulovala, na sone videla plod a bit srdiečko. Veľkosť plodu bola na ten týždeň ako byt mala. Bola mi zobrana krv a asi je všetko ok, pretože mi sestrička nevolala. Od 5 týždňa ma trápili ranne nevoľnosti, zvracala som len par krát, ale zle mi bolo vkuse 2 týždne. Teraz v stredu v presne v 7 týždeň mi ako keby nevoľnosti mierne ustupovali. Začalo mi bývať zle len tak večerom a od včera mi v podstate nič nie je. Na zvracanie mi nie je vôbec, a žalúdok ma už neboli. Prsia stále bolia a brucho tak sem tam zaboli na par sekúnd, ale inak pohoda. K pani doktorke mam ísť až 6.6, chcem sa teda opýtať, mam radšej pani doktorke zavolať, alebo nemám zbytočne dramatizovať? Je toto moje 2 tehotenstvo po 2 IVF. Prve sa nevyvijalo dobre a v 7 týždni moja pani Dr. nevidela stále plod. Aj sa ma vtedy pýtala ci mam nejaké prejavy a par dni pred tým mi veľa z nich ustúpilo. Na noc si vkladam stále utrogestan. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    náhly ústup tehotenských príznakov je známkou odumretia plodu. Navštívte Vašu lekárku, aby skontrolovala ultrazvukom či sa plod vyvíja.
    Ak by šlo o zamlčaný potrat, už sa to v súčasnosti rieši liekmi, netreba operáciu. Ale stále je možné, že všetko bude v poriadku.