Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 1.trimestrálny screening a riziko IUSG

    , Autor: Camillia

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadne 1.trimestrálneho screeningu. Všetky výsledky boli v norme, avšak už pri ultrazvuku sa pani doktorke javili hraničné prietoky (ale podľa jej slov nie zle). Sama si nebola istá, ako to vyhodnotí program. Všetko zatiaľ vyšlo v poriadku až na pozitívny výsledok na riziko IUGR. Pani doktorka mi povedala že to nie je až takým prekvapením vzhľadom na moju výšku (147cm) a váhu (36 kg), avšak neviem o tom nič viac. Aj preto sa chcem informovať, či je dieťa ohrozené už teraz alebo je to možný predpoklad, že bude? Prípadne od akého obdobia by sa to mohlo prejaviť? (teraz som v 16. týždni). Je niečo, čo by som preto mohla urobiť? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Som prvorodička a žiaľ moja neinformovanosť ma znepokojuje.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi zložitá otázka, pretože neviem aké testy sa Vám robili a ako vyšlo riziko. IUGR býva spojené s preeklampsiou, ak máte aj vyššie riziko preeklampsie (zrejme prietoky v uterinnej tepne) tak sa odporúča Anopyrín 150 mg denne. IUGR je diagnóza, ktorá nesúvisí s Vašou výškou, je to diangóza zaostávania rastu na základe nesprávnej funkcie placenty. Je to celé trocha zmätočné.