Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nedostatok vit D

    , Autor: Asti

    Dobry den. Aktualne som 21tt a v 12tt mi bola alergologickou zistena hypovitaminoza D (zhruba polovica minima). Dovtedy som brala iba kys listovu (stravu som mala pestru), ale po tejto informacii som presla na femibion 2 a obden aj devit forte. Babatko rastie tabulkovo, skrining bol negativny, skratka ultrazvuk bol ukazkovy u odbornika aj v 1 aj 2 trimestri. Ostala som ale trochu zaskocena a v obavach, mohlo to nejak ovplyvnit vyvoj babatka, alebo sa uz teraz nemam coho obavat? Pripadne mohlo by decka menej prave koli tomu, ze v prvom triemstri si babatko zoberie, co mu treba? Dakujem Vam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nízke hladiny vitamínu D sú predovšetkým v zimných mesiacoch u tehotných pomerne časté. Nikto po tom nepátra, takže o tom často vôbec ani nevieme. Hoci existujú niektoré riziká, ktoré hypovitaminóza D prináša, sú dokázané na veľkých súboroch a individuálne Vám to nikto nespočíta. Netreba sa preto trápiť, a užívať vitamín D ďalej.