Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Som v 34 týždni tehotenstva už asi týždeň mávam hnačky niekedy to je 2x do dňa inokedy aj 3-4x. Vždy po jedle mi príde ťažko a nutka ma na toaletu. Som dosť unavená a je mi aj zlé. Mávam návali tepla a silnú bolesť alebo skôr tlak na hrudi. Plus mam problém pri vstavani z gauča a silný tlak bolesť na rodidlach medzi nohami l. Pribrala som od začiatku tehotenstva 7kg.Gynekológicka mi na to nič nedala len kázala priniesť výter ak sa to nezlepší no mne je horšie a ide víkend ísť s tým na pohotovosť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto hnačky spôsobuje nadmerné užívanie magnézia, aj tie návaly tepla a tlaky na hrudi. Ak beriete magnézium vysaďte ho, inak informujte Vášho lekára o týchto ťažkostiach, pretože bez vyšetrenia nezistím o čo sa jedná.

Podobné otázky

  • Gravid joga

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, momentalne som v 27tt a posledne obdobie asi cca 2 tyzdne pocitujem ako keby svalovku/miernu bolest v rozkroku, hlavne pri chodzi...lekar, mi povedal, ze ide o roztahovanie svalov panvy, ze je to normalne, brusko, podbrusko ma neboli ani netrvdne, iba tam nizsie, po gynekologickrj stranke a aj krcok su v poriadku. Chcem sa preto opytat na Vas nazor ohladom gravid yogy ci by taketo cvicenie bolo pre mna vhodne, ci moze pomoct a ci by som tymto cvicenim nejako neublizila babatku, dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa viacerých štúdií je gravidjoga prospešné cvičenie a je odporúčané, preto si myslím, že je pre Vás vhodné, plodu to neublíži určite.

  • Bolest slabiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 24tt a už dva týždne pociťujem bolest na ľavej strane akokeby v oblasti slabín. Nie je to opuchnuté ani červené, len ma to boli pri chôdzi alebo keď idem s ľahu/sedu. Je to normálne alebo to riešiť s doktorom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo to neohrozuje, vyzerá to na ortopedickú príčinu v dôsledku zmeny postavy v tehotnosti. Spomeňte to lekárovi pre pravidelnej kontrole.

  • Bolest hrdla/ nadcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, som v 27 tyzdni a minuly tyzden som mala 3 dni take bolenie/ palenie v hrdle, take znesitelnejsie, kolktala som slanu vodu, striekala sprej so slanou vodou. Hrdlo uz neboli ale mam teraz uz 3 den nadchu, plny nos, stale vysmrkavam, obcas aj zlty hlien z nosa. Kloktam este slanu vodu aj sprej do nosa so solou si davam, nemam ine tazkosti. Len sa chcem spytat ci to bolave hrdlo a sople/ hlieny nemohli nejak uskodit babatku. Dakujem velmi pekne za odpoved

  • Bolesť brucha v pravo hore

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Momentálne som v 35 týždni tehotenstva a od včera rana pociťujem občasnú bolesť v strede brucha v rozmedzí asi 7 centimetrov tiahnucu sa z mojho pohľadu do pravej strany. Bolesť začala po raňajkach a objavovala sa občasne celý deň. Čakala som že to prejde ale dnes bolesť pretrváva hlavne po konzumácií jedla alebo pri vstávaní a otáčaní sa, po stlačení na boľavé miesto je bolesť intenzívnejšia a malý sa za každým pohne. Nemám žiadne iné ťažkosti pohyby sú pravidelné a silné (boľavé). Malý je otočený už smerom nadol. Užívam magnesolv 2 krát denne kvoli tvrdnutiu brucha a skracovaniu krčka mám kludový režim. Už dlhodobejšie mám problém s refluxom a niektorými potravinami preto som bolesť pripisovala žalúdočným problémom, problém so zápchou nemám, avšak kedže bolesť pretrváva a je vikend je prosím dôvovod na navštevu urgentu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ je to iba bolesť pri pohybe a jedle, nemalo by to by´t niečo nebezpečné. Môže sa jednať aj o bolesti z chrbtice, alebo podráždenie žlčníka. Ak sa stav nezhorší, a nepriadjú sa žiadne iné príznaky, stačí kontrola v pracovnej dobe.

  • Bolest/tahanie na lavej strane uplne dole

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, prosim Vas chcem sa spytat, som v 26 tyzdni a uz 3 den pocitujem bodave tahanie na lavej strane podbruska ale akokeby uplne dole. Ked sedim, lezim nic netaha, ale ked sa postavim a zacnem chodit tak ta bolest zase zacne. Potom uz tu lavu nohu ani nedviham aby som necitila ten tlak, tak ju len ta za sebou taham. Ked si zase sadnem alebo lahnem, nic neboli, len pri chodzi. Viete mi poradit co by to mohlo byt? Moze to byt stale roztahovanie maternice alebo je to nieco ine? Dakujem Vam za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčin môže byť viacero, aj ortopedické a neurologické (útlak nervu), ale aj rozťahovanie závesného aparátu maternice, pretože maternica je väčšinou viac vpravo uložená, tak väzy sú viac natiahnuté zľava. Ale aj zrasty, môžu takto bolieť. Upozornite na to vášho gynekológa pri kontrole.