Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zadrziavanie vody

    , Autor: Asti

    Dobry podvecer,
    Mam otazku ohladne zadrziavania vody. Som teraz 17tt a mam dojem ze zadrziavam vodu. Uz teraz mam o 10kg viac, ale tolko som sa isto nevyjedla. Citim to najma v rukach (trpnu, obrucku nekavleciem) a v stehnach, akoby boli plne vody. Tlak mavam normalny, praveze obcas trochu nizsi, bielkoviny v moci som nemala. Na sol davam pozor, snazim sa jest viac bielkovin, pijem dufam dostatocne. Cvicit zacinam pozvolna po odozneni unavy a nevolnosti v prvom trimestri. S nalievanim sa vodou som mala problem aj pred tehotenstvom. Je podla vas este nieco, co mozem skusit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa znižuje vylučovanie vody z telá účinkom progesterónu. Voda uniká mimo ciev do tkanív a hromadí sa tam. S tým sa v podstate nedá nič robiť, ale pre istotu si jeden deň sledujte presne koľko tekutín vypijete (aj polievky) a koľko vymočíte (merajte si presne množstvo moču za 24 hodín), ak by tam bol výrazný nepomer, alebo ak by ste vymočila menej ako liter za deň, je vhodné vyšetrenie u lekára.

Podobné otázky

  • intrahepatálna cholestáza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor,

    pisala som Vam pred casom kvoli neustalemu svrbeniu celeho tela. Poradil ste mi ze by bola najlepsia hospitalizacia a pripadne skorsi porod. Momentalne som uz tri tyzdne hospitalizovana v nemocnici, v piatok koncim 37 tyzden a doktori naozaj uvazuju o predcasnom porode. Chcem sa vsak spytat, vsetky hepatalne testy su v poriadku a taktiez aj zlcove kyseliny (okrem alkalyckej fosfatazy - ktora vsak bola iba mierne zvysena), momentalne ma liecia Ursosanom, mohli by ste mi prosim vysvetlit akym mechanozmom by mohli v tomto pripade zlcove kyseliny atakovat plod ked nie su zvysene? Mam totiz strach, ci to svrbenie nie je iba banalna vec, napr. nejaka zvlastna reakcia na zadrziavanie vody a nasledne opuchy, alebo alergia (nemam vsak ziaden vysev) a ze by mi vlastne vyvolali porod kvoli veci, ktora ani nemusi byt ochorenie. Uz vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žlčové kyseliny napríklad tu v Prahe stanovujú iba na jednom pracovisku, je to pomerne nákladné a zložité vyšetrenie. Preto som si nie celkom istý, či Vám skutočne stanovili hladinu žlčových kyselín.
    Ak by ste mala naozaj žlčové kysleiny v norme, tak predčasný porod nie je úplne nutný. my sa však riadime skor klinickým obrazom (svrbenie, a vek tehotnosti) pri indikovaní predčasného porodu. Hladinu žlčových kyselín stanovujeme hlavne pri úpornom svrbení v nižších gestačných vekoch (pred 36. týždňom) kedy je predčasný porod rizikový.