Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Masáž hrádze

    , Autor: SimGas

    Dobrý deň, p.doktor, môžem začať s masážou hrádze (34+1tt.) Ale momentálne mám nystatin čipky, mám zápal. Či mám počkať až po preliečeni? Ďalšiu poradňu mám 12.4. A ako to je s pitím alchemilku a ostružiny Malinovej? Môžem už pomaly začať piť? Aspoň každý druhý deň?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyčkajte s masážou hrádze až sa preliečite, pri mykoze Vám to môže byť nepríjemné až bolestivé.
    Čo sa týka alchemilky, čítal som si teraz jednu stránku (nie medicínsku ale "bylinkársku"), kde sú uvedené dosť rozporuplné účinky - na jednej strane počas menštruácie bráni krčom ale počas tehotnosti podporuje kontrakcie. Tak to neviem, čo si mám myslieť, v učebniciach sa alchemilka v súvislosti s pôrodom neuvádza, ani som nenašiel žiadnu relevantnú štúdiu, že by to malo pomáhať. U malinníku je to jasné, je dokázané, že neúčinkuje, ale asi ani neškodí, tým pádom.

Podobné otázky

  • Baktérie v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 36. tt. Počas celého tehotenstva trpím gyn. zápalmi a mykózami, ktoré boli lokálne preliečované čípkami Macmiror alebo Klotrimazol, Canestenom a probiotickými čípkami Floragyn. Žiaľ úľava vždy prišla len na krátky čas. Počas celého tehotenstva užívam probiotiká v tabletkách, jem veľa jogurtov, obmedzujem sladké, nenosím tangá, iba bavlnenú spodnú bielizeň, dodržujem hygienu (neužívam žiadne mydlá), sex s manželom je už len sen. No proste nezaberá nič. Pred týždňom mi robili výtery, v pošve je agalaktický streptokok - o tom viem od začiatku tehu, i to, že sa nelieči, len pred pôrodom sa podávajú atb do žily. Teraz tam však vyšiel aj Pseudomonas (tak nejak som si to zapamätala, lebo výsledky som overovala telefonicky, do poradne idem vo štvrtok). Moja lekárka mi povedala, že táto baktéria tam nemá čo robiť, v tehotenstve už vôbec nie, a keďže citlivosť na atb je veľmi zlá, tak mi nemôže na to nič dať. Vraj mám vydržať do pôrodu a pred pôrodom mi dajú atb aj na streptokoka aj na pseudo. Na svrbenie mám používať krém zvonku. Som z tohto nálezu nešťastná, lebo prvý pôrod pred 5 rokmi som napriek bezproblémovému tehotenstvu mala ťažký s veľkým poranením, doteraz mám jazvu hrubú a tkanivo veľmi pevné. Chcela som začať s masážou hrádze a Epinom, ale teraz sa bojím, že prítomnosť týchto baktérii je prekážkou. Je pravda, že môžu tieto baktérie spôsobiť, že dôjde znova k väčšiemu poraneniu pri pôrode? Nedá sa to fakt nejako preliečiť ešte teraz? Pociťujem mierne svrbenie zvonku, zvyčajne pomôže Canesten, ale len na krátko, mám žltkastý výtok. Aký je Váš názor na masáž hrádze a epinovanie pri takomto náleze? Resp. čo mám urobiť, aby sa to zlepšilo? Naozaj sa mám zmieriť s tým, že treba čakať do pôrodu? Nie je to nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lactovag čípky užívajte ich do porodu, na Pseudomonas zabudnite, dostal sa do výteru zrejme v ambulancii, nič nerobí.
    Hráz nechajte na pokoji, aby ste zbytočne pošvu nedráždili, lactovag určite pomože, ale ATB dostatene pri porode.