Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Genitálny herpes - prvýkrát

    , Autor: domi.nadaska

    Dobrý deň, pán doktor,
    v 27. týždni tehotenstva mi bol zistený genitálny herpes. Nebolí, ani ho necítim, len je vizuálne viditeľný. Mám ho na dvoch miestach - v záreze medzi stehnom a vaginou je celkom rozšírený a medzi zadkom a vaginou mám jednu vyrážku. Herpes mávam pravidelne na perách, no na vagíne prvýkrát, preto mám strach či to nejako môže ohroziť moje dieťa. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne sa jedná o tzv. postprimárny herpes, kedy Vy máte protilátky proti herpesu typu 1 (ústny typ) a dostala ste herpes typu 2 (genitálny typ), riziko ohrozenia plodu je minimálne.
    Ak je to naozaj prvý výsev v oblasti genitálu (nikdy ste ho nemala) tak je potrebné zvážiť vedenie pôrodu cisárskym rezom, pretože ešte nemusíte mať ochranné protilátky v čase pôrodu, ktorý by chránili plod pred prechodom infekcie.