Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehptenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    V stredu som zistila ,ze som tehotna .PM 30.01.23.Tehotenstvo neplanovane ,kedze budem mat 44 v aprili????.Priatel (35) po jednorazovej chemo v 11/21 ,po odobrani semenika.Zijem v zahranici u lekara som este nebola.Mam 14 rocnu dceru,tehotenstvo a porod bez ptoblemov.Na poriadnej gynek prehliadke som nebola od porodu,kedze tu sa take nieco bezne nevykonava ,len na ster chodim kazde 3 roky a to je ok.Moja otazka ,je ci je moznost donosit a porodit zdrave dieta vzhladom na vek a okolnostiam z partnerovej strany? Ake mate skusenosti s 44 rocnymi mamickami? Ja viem ,ze vsetko individualne,myslim tak vseobecne????Alebo radsej uvazovat o preruseni tabletkou? Tu mi ju asi predpisu aj na zaklade telef.konzultacie ,ktoru mam dnes vecer na klinike ,ktora sa zaobera abortion.Vobec neviem ,co mam robit ,ci tehotenstvo ukoncit a dalej nenatahovat cas ,alebo sa objednat k Dr.Proces to asi bude zdlhavy,najprv k vseobecnemu a ten ma posle na antenatal predpokladam o par tyzdnov.Nechcem sa zbytocne trapit a aj to male.System vysetreni je tu uplne iny ako na SK.Z 1veho tehotenstva nemam velmo dobre spomienky na starostlivost tu,a ako vidite ani k gynekologom sa tu nechodi kym nie je zle.Neviem ani vobec ,ci je v maternici ,alebo je to mimotelove? Ak by som aj potratila prirodzene ,v ktorom tyzdni je to najcastejsie? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by som odporučil vyšetrenie ultrazvukom, pretože je potrebné zistiť, či je tehotenstvo umiestnené v maternici a nie mimomaternicové.
    Druhá vec je, že síce vo Vašom veku sú mierne zvýšené niektoré komplikácie (genetické vady, vyšší tlak a podobne) drvivá väčšina žien však donosí zdravé dieťa. Genetické vady sa už dajú na 99% zistit pred pôrodom.
    Určite sa porozprávajte s partnerom, som presvedčený, že nájdete riešenie, ktoré bude pre Vás schodné. Umelý potrat je momentálne úplne "zbrklé" a žiaľ definitívne skratové riešenie.