Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sťažené dýchanie

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.
    Potrebovala by som poradit.som v 37.tyzdni cakam druhe dieta a mam problém z dýchaním.pred tehotenstvom mi bola zistená sinusova tachykardia pre pulz niekedy až 176/min. Brala som nato lieky ale ako som otehotnela tak som musela prestať brat tie lieky.ked chodím do poradne tak mi stále hovorili ze tlak mam v poriadku ale pulz aj doma bez toho aby som sa veľmi namáhala tak mi vyskočí aj na 115-120/min a dosť to cítim a je mi veľmi zle.pride na mňa nevolnost a to dýchanie je ešte horšie. Toto trva už mesiac.moje lekar sa tomu moc nevenoval ale minulý týždeň som mu to znova spomenula a aj sam videl ze to dýchanie mam naozaj ťažké a posiela ma na interne vyšetrenie.ale to mam az o tyzden v piatok.to dychanie je naozaj velmi tazke a menim polohy ale nijak mi to nepomaha.malá podľa lekara nemá ešte 3kila.moze byť toto všetko kvôli srdcu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    problémy s dýchaním sú v tehotnosti pomerne častým príznakom. Tento príznak je veľmi zradný, pretože v naprostej väčšine prípadov je známka tehotenských hormonálnych zmien bez klinického významu, ale v malej časti to môže byť aj známkou veľmi vážnych až život ohrozujúcich stavov (ochorenia srdca, pľúc, vážna chudokrvnosť a podobne). Bez klinického vyšetrenia Vám neporadím a mal by ste čo najskôr vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Astma v tehotenstve

    , Autor: Adka768

    Dobry den, uz niekolko rokov sa liecim na bronchialnu astmu, momentalne som tehotna, zaciatok 2. trimestra, a dnes pocitujem stazene dychanie a pokasliavanie (ako pri astme), na liecbu astmy beriem sprej Alvesco (ciklezonid), dnes som si ho bola nutena dat. Chcela by som sa opytat, ci to neublizi babatku a aka davka je v tehotenstve bezpecna? Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    alvesco sa v tehotnosti odporúča iba v prípade, ak jeho prínos je vyšší než jeho riziká. Inhalačné kortikoidy sa považujú za bezpečnú variantu liečby, ale liečbu by mal riadiť alergológ a ideálna dávka by mala byť stanovená lekárom aj na základe spirometrie.

  • sťažené dýchanie v 28 tt

    , Autor: filipko23

    Dobry den pan dr som v 28 tt a strasne zle sa mi dycha mam pocit akoby so msa nemohla poriadne nadychnut,zlepsi sa to o minumum ked si lahnem ale je to velmi neprijemne je to normalny jav v tehotnosti?Pri prvom som taketo problemy nemala :-(Co by mi mohlo pomoct??
    Cela tehotnost okrem prvých mesiacov nevolnosti prebieha v pohode.Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto porucha dýchania býva často subjektívna. Váš mozog je kvoli hormónom viac citlivý na hladiny CO2 a preto aj pri normálnych hladinách v krvi Vám signalizuje, že sa dusíte. Na rozdiel od pľúcneho a srdcového ochorenia, toto vzniká v kľude, pri sedení, pľúcna dušnosť vzniká pri námahe.
    Avšak stále to nevylučuje aj inú príčinu, preto ak sa bude stav opakovať, alebo zhoršovať, je vhodné vyšetrenie u internistu.