Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,som v 19tt,dnes som sa dozvedela,ze osoba,s ktorou som v blizkom dennom kontakte ma covid. Je nieco co by som mohla uzivat,aby som to podchytila takto skoro,pripadne aby som ho nedostala? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    postexpozičná profylaxia Covidu neexistuje, ale ak ste očkovaná, netreba sa obávať závažného priebehu, ani ohrozenia gravidity.
    Nespravíte chybu, ak si dáte D vitamín na podporu imunity.

Podobné otázky

  • Covid 34. tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán lekár, prosím vás, vyšiel mi pozitivny test na covid. Zatiaľ ma boli v krku, mám teplotu max 37,1. Bojím sa o dieťatko, môže to mat na neho nejaký zlý vplyv?

  • Silne bolesti noh a zvysena teplota v 10-11. tyzdni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som na prelome 10-11 tyzdna tehotenstva. V priebehu tych dvoch mesiacov, som mala bezne veci ako nevolnost, hnacky, na zaciatku som schytala covid + zapal hrdla,brala som zinnat. Minuly tyzden som citila akoby tvrdnutie, stahy po nejakej beznej namahe.Trvalo to tyzden tak som teraz v piatok 2.2.sla pre istotu k lekarovi.Ten vsetko presiel babatko je vporiadku, vajecniky, zo spodu co pozeral krcok tak isto.Akurat pri kontrole moc.mechura to trolinku pichlo.Tak vzal moc,ze ci tam nie je zapal nahodou. Ja sa liecim na candidu,vcera som vybrala poslednu tabletku macmiror. Pri moceni ma nepali, nesvrbi ani nereze,chodim mocit akurat castejsie.No problem zacal hned v sobotu v noci, zacala som kaslat tak hlienovito,miestami na vracanie,urobila som si sirup med,cibula, dala si stop kasel pre tehotne a polku z 500 paralenu.Dnes co sa tyka kasla je to lepsie,ale rano z tych hlienov som az vracala.V piatok mi este nic nebolo. Co na trapi azda najviac od noci mam silne bolesti noh,musim nimi vkuse hybat,lebo sa to neda vydrzat + mi vyskocila teplota na 37,5 tak som si dala polku paralenu,ake ten nepokoj bolest v nohach su hrozne.Od tej bolesti uz placem.Tlak mam nizky 100/60. Nechcem tolko chodit za lekarkou ak to nebude nutne samozrejme.Na brusku ma nic neboli nepycha, iba tie strasne nohy, mozno trosku krize,ale nie velmi. Vedeli by ste mi prosim pomoct preco je to tak? Mam 38 a bojim sa o babatko. Do toho 1.trimestra to su este nejake 2 tyzdne cca. Vopred krasne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte strašné bolesti nôh, je potrebné vyšetrenie u všeobecného lekára, pretože takto neviem určiť o čo sa jedná. Teplota 37.5 je v tehotonsti normálna, ale tie bolesti je potrebné dotiahnuť.

  • Pásový opar v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som na začiatku 18 týždňa tehotenstva a pred 2 týždňami som prekonala covid. 3 dni som bola zdravá a začala mi hnisava angína - pozitívny streptokok v hrdle. Na to mi bol nasadený Zinnat 500. Ešte v ten deň pred užívaním Zinnatu sa mi na prsníku a na chrbte začali tvoriť červene svrbivé fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgieriky a na na chrbtovej časti vystrelujuca bolesť do hrudníka. Všeobecná doktorka to zhodnotila ako pásový opar a chce mi predpísať Herpesin 400. Chcem sa spytat na váš názor, či je možné užívať Zinnat 500 súbežne s Herpesin? Alebo si pásový opar mám potierat mastickou Herpesin a užívať thiamin vitamín a dúfať, že to prejde. Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečbu možno kombinovať, herpesin sa v tehotnosti považuje za bezpečný. Pri včasnom nasadení skracuje dobu liečby a lokálne mastičky sú v podstate neúčinné.

  • Covid a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    aktuálne som v 8 tt a som kovid pozitívna - prvý deň silne zvracanie niekoľkokrát denne, na další deň únava a slabosť. Teplota max do 38. Tretí deň už sa cítim lepšie (mierny kašeľ). Som 2x ockovana. Chcem sa opýtať, či môže mat takýto priebeh kovidu negatívny dopad na dieťa.

    Veľmi pekne ďakujem a prajem Vám pekne sviatky

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s Covidom je ten problém, že keď vyjdú nové štúdie o jeho účinkoch, už tu máme nový variant, ktorý môže mať iný efekt. Ale z tých publikovaných prác v minulosti nebolo dokázané, že by covid poškodzoval plod. Takže môžeme predpokladať, že ani súčasný variant nebude pre tehotenstvo hrozbou.

  • Choroba covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,som v 38 tyzdni. 3 dni sa uz liecim z prechladnutia. Dnes ma poslali k obvodnemu na krvny obraz kvoli epiduralke a predo mnou bol covid pozitivny. Sedeli sme spolu aj isty cas v cakarni. Respirator nemal....mam strach z nakazy,kedze mam teraz po chorobe aj slabsiu imunitu a covid som este neprekonala. Moze pripadna nakaza ohrozit babatko? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    covid u neočkovanej tehotnej môže mať závažný priebeh a môže aj ohroziť priebeh tehotnosti. Viac Vám k tomu neviem napísať, pretože je možné, že sa nenakazíte.
    Pre mňa je desivá predstava, že niekto pošle tehotnú kvôli odberu na krvný obraz k praktikovi, čo sú toto za hlúpe spôsoby?
    To Vám nevedia nabrať krv v pôrodnici, kde Vám ho budú podávať? To Vám nevie nabrať krv gynekológ? Osobne si myslím, že by ste toto mali oznámiť na UDZS takúto šikanu.