Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Skrátený a mäkký krčok a svadba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    som v 22. týždni tehotenstva. V septembri som akoby zázrakom otehotnela s PCOS. Doteraz všetko prebiehalo bez problémov a tak sme si o dva dni (tuto sobotu) naplánovali a zorganizovali svadbu so všetkým ako ma byt. Včera som išla na gyn. prehliadku po mesiaci a doktorka mi zistila mäkký krčok. Keď ho odmerana ultrazvukom mal 2,5 cm, za 4 týždne sa mi teda skrátil o 2 cm. Povedala, že mi hrozí predčasný pôrod, teda v tejto fáze potrat. Svadbu vraj mám absolvovať, ale nemám tancovat, len sedieť. Okrem toho som pred pár týždňami v aquaparku chytila nejakú infekciu, ktorú som liečila cannestenom, čo podľa mna spôsobilo skrátenie a zmaknutie krčka. Výsledky krvi mám v poriadku, žiadny zápal. Čo mám podľa vás teraz robiť aby som zachránila dieťa? A ako sa postaviť ku svadbe ktorú mám o dva dni?

    Ďakujem,
    Dominika.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najdôležitejším parametrom je dlžka a tvar krčka pri vaginálnom ultrazvukovom vyšetrení. Ak máte 25 mm krčok, je to hraničná hodnota a mala by ste užívať progesteron vaginálne denne 200 mg.
    Telesné šetrenie neznižuje riziko predčasného pôrodu.
    Kúpanie v Aquaparku určite neovplyvnilo zmenu na krčku, infekcia pošvy na to nemá žiadny vplyv.