Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opakované USG v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcem sa opýtať či má na plod vplyv časté USG vyšetrenie cez pošvu aj brucho. Aktuálne som v 19tt a doteraz mi bolo robené sono už 12x. Som na rizikovom tehotenstve a môj gynekológ robí USG každú jednu poradňu + som niekoľkokrát skončila na pohotovosti (vždy sono vyšetrenie) Do 9tt mi bolo dokonca robené 4x. Suma sumárum USG každý týždeň. Čítala som, že pričasté USG môže mať nepriaznivý vplyv na vývoj mozgu dieťaťa a pod. Prosím sú tieto obavy na mieste? Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné ultrazvukové vyšetrenie v tehotnosti sa považuje za bezpečné. Výnimku tvorí tzv. dopplerovský mód, ak by sa púšťal do zárodku vo veľmi častých fázach tehotnosti.
    Na druhej strane však treba povedať, že každé vyšetrenie sa musí robiť vtedy, ak prináša medicínsky osoh a jeho výsledok ovplyvní ďalšie rozhodovanie. Napríklad nemecká spoločnosť pre ultrazvuk v gynekológií sa postavila proti tzv baby kino - 3D zobrazenia plodu iba pre "potešenie" rodičov bez medicínskej indikácie.
    Ja osobne naozaj nevidím dôvod na takto časté vyšetrenia.