Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cervikometria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som poprosit o Váš názor na nasledovné výsledky. Skoncila som na urgente s velmi silnym kaslom, tvrdnutim a bolestami brucha.

    Výsledky z urgentu: Pacientka prekonava zapal hornych dychacich ciest s nepravidelnou kontrakcnou cinnostou. Uterus siritabilny. OP: 150/min. Vag. hrdlo dlzky 1,5cm uzavrete, hlavicka volne nalieha na vchod. DK: bpn (lekarka ma okamzite hospitalizovala, nariadila liecbu: magnezium, progesteron,macmiror a navrhla aj kortikoidy pre vyvoj pluc)

    Nasledne vysetrenie na oddeleni po hospitalizacii, “kde to uz nevideli take cierne.”
    vysledky: PPH II., placenta zadna stena, typ II. euhydramn., prietok a.umb. fyziolgo
    - cervikometria-cervix 34mm, bez funnelingu
    Farv.m.l.VII 1/2, Eutrof. plod, prietok a.umb. fyziolog
    (liecba na oddeleni prebiehala podla odporucania lekarky z urgentu. Nakoniec usudili, ze nie je potrebne podavat kortikoidy, pretoze na oddeleni nemali pocit, ze by mi hrozil predcasny porod.

    Mohli by ste mi prosim vysvetlit tieto vysledky a ci je to velmi vazny problem. Je mozne ze porodim v termine? Dlzka hrdla a cervikometria nie je to iste? Jedna sa teda o chybu v merani?

    Vopred pekne dakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Neuvádzate týždeň tehotnosti, tak odpoviem viac všeobecne.
    Z uvedených nálezov je najdôležitejšia tá cervikometria, ak je krčok nad 30 mm, riziko predčasného pôrodu je napriek kontrakciám či tvrdnutiu maternice rovnaké ako u každej inej tehotnej a nie je potreba žiadna akcia. Niektoré štúdie dokonca majú hraničnú hodnotu 25 mm. Takže sa mi páči, že Vám nepodali zbytočne kortikoidy, ktoré by sa mali dávať iba vtedy, kedy skutočne hrozí predčasný pôrod v priebehu nasledovných 7 dní.
    Cervikometria sa meria vaginálnym ultrazvukom, čo je úplne presné, naopak vyšetrenie pohmatom (prstami) hmatá iba vonkajšiu časť krčka a je nepresné v tomto ohľade, zase vie posúdiť tuhosť krčka a iné parametre.

Podobné otázky

  • Cervikometria 25mm,21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň Pán doktor,
    v 21tt mi bol nameraný krčok 25mm, daná liečba Progesteron,Magnerot,kľudový režim.
    T.č.24tt nález rovnaký,drží to zatiaľ.
    Viem, že každý organizmus ženy je iný, ale máte skúsenosti,aby nám to vydržalo aspon najbližšie 3m? Vyhli sa možnej hospit., kedže doma mam 10m dieťa. Každá kontrola je pre mňa riadny stres či sa to opäť neskrátilo alebo či stojíme na tom istom ;)
    Prvé teh.som mala to isté len vtedy sa krčok skrátil až v 30tt na 16-17, 2týž hospit.,tá istá liečba, dokonca som prenášala,pôrod mi vyvolávali a skončilo to akút.sekciou.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste prvý pôrod neporodila predčasne tak riziko že by ste rodili predčasne teraz je pomerne malé. 25 mm je hraničný nález.
    Hlavne Vás chcem varovať pred kľudovým režimom, nikde nie je dokázané, že by znižoval riziko predčasného pôrodu ale spôsobuje rednutie kostí a zvyšuje riziko trombozy. Samozrejme vynechajte namáhavé aktivity ale žite pomerne normálny život s prechádzkami.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • Vysvetlivky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čo prosím vás znamená vag. hrdlo 1,0 cm, mäkké zavreté, cervikometria 24mm, tvar T a je to podľa vás zlý nález na 29 tt ? Ďakujem za odpoveď

  • Hroziaci predcasny porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    minuly tyzden som bola hospitalizovana pre pravidelne tvrdnutie brucha a bolesti krizov. 30+6. Cervikometria pri prijme 2,3. Vcera pri prepustani som mala krcok 2,9 a T. Dnes na kontrole u svojho gynekologa krcok merany vaginalne s hodnotou 2,9 ale v sprave mam napisane CS 7, uterus hypertonicky, odoslana do rizikovej poradne. Aktualne som 32+1, mam obcasne tvrdnutie brucha parkrat do dna. Mala som vysetrenie len ultrazvukom, pohmatom nie, je len na zaklade toho mozne urcit CS a mam sa obavat tej hodnoty 7?