Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Velkost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na morfologickom usg v 2 trimestri všetky orgány sú vyvinuté správne som v 20 t +3 dní a dr nameral podľa stehennej kosti že je dieťa v 19t+2 a všetky odbery boli v poriadku a Dr. mi odporučil odber plodovej vody a Torch výš. ,Moje prvé dieťa bolo to isté najprv malé potom veľké je úplne zdravé. Mám sa obávať? Je to natoľko zle?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Keďže nemám konkrétne miery ale iba týždne, neviem Vám poradiť, či je menšia kosť iba v rozmedzí normy, alebo naozaj je menšia, pozrite na náleze, sú tam pri každom rozmere %, či je rozmer nohy v normálnom rozmedzí.
    Ak by bola mimo rámec normy, skôr by bolo potrebné zmerať všetky dlhé kosti a zopakovať miery o 14 dní. Bežná amniocentáza iba veľmi ťažko stanoví príčinu poruchy rastu kostí, lebo tých je veľmi veľa a diagnostika je veľmi obtiažna, predtým by bola potrebná konzultácia genetika.
    Takže môj návrh:
    Skontrolovať, či naozaj je dlžka stehna mimo normy.
    Ak áno, zmerať aj ramenné kosti a predkolenie. Ak aj tieto budú mimo normy, zopakovať meranie o 14 dní, ak sa to potvrdí, potom genetická konzultácia.

Podobné otázky

  • Veľkosť plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosí. veľkosť plodu 44 mm zodpovedá akému času od ovulácie,? Ďakujem

  • Vysadenie utrogestanu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+0, dnes už mám vysadiť utrogestan ktorý užívam od 31tt kvôli krčku. Prosím vás, ak si ho už nebudem dávať nehrozí žeby som sa zo dňa na deň začala otvárať alebo skracovať krčok ? Ide o to, že je potrebné v mojom prípade ešte vydržať do 37+0 kvôli velkosti bábätka. Len sa bojím, že keď ho výsadim, ten jeden týždeň nevydržím. Ďakujem.

  • crl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    mala by som byť dnes podľa MS 12+4tt

    V piatok som bola u zastupujúceho lekára nameral crl 5,63cm vychádzalo 12+2 čo bolo o dva dni viac (neriešila som)., srdiečko bilo

    Dnes som šla na kontrolu k mojej lekárke čiže po troch dňoch kvôli miernym bolestiam a obavám, nakoľko už mám MA za sebou ( a nie raz) ... po meraní som ale zostala trochu zaskočená nakoľko crl 5,62 cm a veľkosťou teda na 12+1tt, akcia srdiečka bola

    Mám sa toho nejako obávať alebo môže ísť len proste o odchýlky kvôli inému stroju, inému doktorovi, mala som pocit, že babo bolo merané dnes v inej pozícii (z hora) ako v piatok (z boku). Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je dosť chyba, že neustále vystavujete plod ultrazvuku, ak nekrvácate, nie je potrebné neustále ultrazvukové vyšetrovanie. Rôzne veľkosti sú iba odchýlka merania.

  • Kultivácia výsledky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 35+5, hrozí mi predčasný pôrod pre veľkosť bábätka. Z kultivácia mi boli zistené nasledovné baktérie:
    Streptococcus viridans a Staphylococcus epiderminis
    E-coli ojedinele

    Je to nebezpečné ? Bol mi k tomu predpísaný fluomizín.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené baktérie sú normálna súčasť pošvovej flory a v žiadnom prípade by sa nemali liečiť, lebo sa môže narušiť rovnováha mikrobov v pošvovom prostredí. Fluomizín zahoďte, ste úplne zdravá.

  • Veľkosť bábätka - fraxiparine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, veľkosť bábätka zaostáva o cca 3/4 týždne, prietoky, plodová voda, placenta všetko ok. Som 34+6. U nás v nemocnici mi už dávnejšie predpísali fraxiparine. Chodím však na rizikovku do iného mesta, kde sa práve špecializujú na neonatológiu. Tam mi povedali, že fraxiparine s veľkosťou bábätká nemá nič spoločné a pichať si ho nemusím. Aký máte na to názor vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje žiadny dôkaz, že by fraxiparine ani iné nízkomolekulárne heparíny mali vplyv na rast plodu. Preto ak nemáte iný dôvod na podávanie, nie je potom indikované.
    Zaostávanie v raste sa rieši iba sledovaním plodu pomocou ultrazvuku a kardiotokografu, ideálne s počítačovou analýzou (cCTG). Keď sa zistí ohrozenie plodu, indikovaný je predčasný pôrod.