Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vaginálny výplach

    , Autor: Ella30

    Dobrý deň pán doktor.Od začiatku tehotenstva som užívala Utrogestan 3×1 tbl., v 13.tt som ho postupným znižovaním dávky úplne vysadila.Momentálne som v 19.tt a môj gynekológ mi odporučil Tyndaflor vaginálny výplach 5x140ml,pretože ma poriadne nevedel vyšetriť,resp.nevedel odobrať cytológiu kvôli hlienom. Inak nemám žiadne problémy,žiadna bolesť,pálenie,svrbenie, nič také,len sem tam biely nezapachajúci výtok.Chcela by som sa spýtať,či je tento preparát v tehotenstve bezpečný a či výplachom nemôže prísť k poškodeniu krčka,príp.či sa nemôže roztok dostať až do maternice. Mám z toho obavy,nakoľko som otehotnela po IVF.Jeden výplach som si urobila,jemne,opatrne,ale bolelo ma podbruško dva nasledujúce dni,preto som si další výplach nerobila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teda musím povedať, že toto bola veľmi ťažká otázka. Nevedel som nikde nájsť zloženie tohto zázraku tyndaflór, o ktorom som nikdy nepočul, lebo za mnou zástupcovia firiem nechodia, tak nemám o voľne predajných pomôckach prehľad.
    Nakoniec som to našiel na poľských stránkach a ak sa nemýlim, jedná sa o probiotiká, takže by to malo byť v tehotnosti bezpečné. Ale nevidím súvis, prečo by sa to malo užívať, ak lekár neviem spraviť kvôli hlienom cytológiu.