Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problémy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,dnes som bola u lekára a predpísal mi OXYPHYLLIN+Magnézium a k tomu doporučuje vazod. liečbu. Mám v správe napísané, pri plodovej vode, že RI je zvýšené 0,78 a PI je 1.38, FHR:142
    Poriadne mi nič nevysvetlil aj keď som sa ho pýtala, povedal, že mám prísť o týždeň na kontrolu...
    Chcela by som vedieť, prečo mi to predpísal a či je to niečo vážne.
    ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšte v ktorom ste týždni. Prietoky samotné nič nehovoria, ak je plod normálne urastený, tak to nič neznamená. RI 0,78 mi nič nehovorí ak neviem v ktorom ste týždni. Oxyfylín je úplne zbytočná liečba.

Podobné otázky

  • Problemy v tehotenstve

    , Autor: Mimiv1993

    Dobry den, pan doktor, som v 13tt+4 tehotenstva, a chcem sa spytat, ci moze orgazmus v tehotenstve zapricinit spinenie ci ine problemy. :( Ja som totiz uz v 10tt mala problemy s drobnym krvacanim, ked som musela ist na urgent, vtedy som presla na 3x1 tbl. Duphastonu, ktory som dobrala a douzivala minuly tyzden v piatok. No uz sa mi druhykrat stalo, ze pri orgazme mi zacne bezovy az hnedo-oranzovy vytok, spinenie. Mam sa tomu uz uplne vyvarovat z preventivnych dovodov? Doktorka mi predtym povedala, ze s partnerom mozeme mat pohlavny styk po dobrati Duphastonu, no mame byt opatrni. A ja som teraz v neistote. Pretoze som pocula, ze muzske spermie mozu taktiez kvoli svojmu zlozeniu rozbehnut porod, najma na konci tehotenstva. Mame sa s manzelom uplne vyvarovat akymkolvek neznostiam, prosim?

  • problémy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, chcela by som sa opýtať takú intímnu otázku, som v 29 týždni tehotenstva a som "zo spodku" opuchnutá, mám "ju" takú zväčšenú, neviem ako to mám opísať, neviem či je to v poriadku, ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti je normálne, že vulva trochu opuchne, je viac presiaknutá a prekrvená. Niekedy sa vytvoria aj podkožné krčové žily, tkoré opuch ešte zvýraznia.

  • Problemy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 36.tyzdni tehotenstva a v 35.tyzdni mi zistili redukciu rastu vsetkych koncatin babatka, a moznost achondroplazie. V prvom trimestri mi zistili redukciu PAPPA, co ma znepokojilo, ale dalsi scan v 23.tyzdni ukazal ze je vsetko v poriadku. preto ma teraz znepokojuje vysledok posledneho scanu. Som t.c. v zahranici, podla mojho nazoru tu poskytuju veskeru starostlivost, ale nechcem aby sa nieco zanedbalo. Chcem sa spytat ci moja placenta nepracuje tak ako by mala, cim sa babetku nedostava vsetkeho co potrebuje. A ci si myslite ze by babatku bolo lepsie keby sa vyvolal skorsi porod a tym by dostal vacsiu sancu ze by mu rucicky a nozicky dorastli. Som velmi vystrasena z toho co moze nastat... Dakujem za radu.
    Katka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    achondroplázia je veľmi závažná diagnóza a určite by sa nemala hovoriť iba "tak" bez závažnej príčiny. Je to genetická porucha a nemá nič spoločné s funkciou placenty. Preto predčasný porod ničomu nepomože.
    Určite je vhodné genetické vyšetrenie, opakovaný ultrazvuk na vyššom pracovisku.

  • zvyseny cukor

    , Autor: filipko23

    Dobry den pan dr na glukozovom teste mi bolo zistene pri druhej vzorke gluk-7.9 mol/l a pri prvej 4.0 mol/l moja gynekologycka ma poslala k diabetologicke.Co mi hrozi?ake su z toho problemy v tehotenstve?dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predpokladám, že to bolo po 2. hodine po záťaži, vtedy je norma 7.2, takže máte ľahko zvýšenú hladinu cukru po záťaži. Pre Vás to znamená dodržiavanie diéty, nejesť sladké, nepiť sladené nápoje. Výhodná je aj primeraná záťaž.
    Najvačším rizikom je nadmerný rast plodu.

  • nepodstatna otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    vdaka Bohu, nemam ziadne problemy v tehotenstve, ale mam strasnu chut na pastetu a kedze mi to lekar neodporucil, tak zatial odolavam. Mohlo by sa stat nieco, keby som si predsalen dala chlebik s pastetou?

    To viete, chutky v tehotenstve ;-)))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechápem, prečo Vám zakázal paštétu.
    Nevidím dovod, prečo si ju nedopriať. U nás majú výbornú bruselskú s kačacou pečeňou a koňakom. Na čerstvej kaiserke s nakrájanou čerstvou paprikou to spraví dobrú náladu aspoň do obeda, nie ?

    ach jaj, zase som hladný