Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,175 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Myóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 15.tt, ide o 3.tehotenstvo, 2 predchádzajúce boli v poriadku (pôrody v 1999 a 2008), ukončené spontánnym pôrodom. Teraz mi môj gynekológ zistil myóm na prednej stene maternice 47x51mm, vraj zatiaľ nijako nezasahuje a neobmedzuje plod v pohybe.Chcela by som vedieť, či sa tehotenstvo bude musieť kvôli tomu myómu ukončiť cisárskym rezom, aké komplikácie by mohol myóm spôsobiť počas tehotenstva, hlavne , keď už bude bábätko väčšie, či mu to nemôže niekde tlačiť a spôsobiť nejaké poškodenie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak myom nebude tvoriť p orodnú prekážku, tak cisársky rez nebude nutný. V tehotnosti može myom sposobiť bolesti (porucha výživy)¨, aj predčasný porod a potrat (zriedka, závisí na jeho umiestnení), po porode može sposobiť poruchu sťahovania maternice a krvácanie. Najčasetjšie však nerobí nič a je iba náhodným nálezom.

Podobné otázky

  • lieky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, mala som mykozu, používala som canesten krém, trošku mi to ustúpilo, ale nie celkom, tak som naštívila môjho gynekológa. Na preliečenie mi dal 1 tabletku Fluco Sandoz 150 mg. Ešte mi zistil na vaječníku nejaký neidentifikovatelný nález. Zobral mi krv na hormóny. Tie som mala v poriadku a oznámil mi, že som tehotná. Okrem toho mám 8 mm myóm. Chcela by som sa spýtať či krém a tabletka nemohla ublížiť bábätku? Taktiež nález na vaječníku a myóm či nemôže ohrozovať tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fluconazol by sa v tehotnosti nemal brať, lebo nie je otestovaný, ale nie je ani považovaný za škodlivý. Neidentifikovateľný nález na vaječníku je nejaký nezmysel a 8 mm myom by som pacientke ani nehovoril, lebo takto malý nález nemá žiadny význam.

  • Nevyvijanie sa plodu.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dorý ďeň. Som v 9.tom týždni tehotenstva. Pred tehotestvom som mala myom velkosti 4x3 cm, teraz v 9tom tyzdni sa zväcsil na 8x3 cml, je umiestneny na prednej strane maternici. Chcela by som sa spytat ,ci tento myom moze skodit, ake komplikacie mozu byt? Ja sa zatial citim dobre, bez komplikacii. Uzivam Utrogestan na prevenciu (2x denne). UZ som bola 3x na sono , a chcem sa informovat ,ci to sono škodí plodu, a doktor stale nenasiel nieaku "akciu".... Že vidiet tam vidi nieco, ale ze "akcia to nieje". Moze sa stat ze sa plod nevyvija, aj ked ziadne komplikacie sú nen?i..... Doktor vravel ze dutinka okolo plodu je primeranej velkosti. .... Mohli by ste mi prosim vás povedat,ci moze myon sposobit poskodenie, alebo nevyvijanie plodu, alebo ci doktor nemusi videt plod aj koli myomu, alebo ake su tam mozne rizika.... Za odpovede vám vopred velmi pekne dakujem....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myóm na maternici môže komplikovať priebeh tehotnosti viacerými spôsobmi.
    Môže extrémne narásť a spôsobovať bolesti, v závislosti na jeho lokalite môže teoreticky i brániť výžive plodu.
    V 9. Týždni by už lekár mal vidieť akciu srdiečkka plodu na ultrazvuku.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 21. týždni tehotenstva, toto je moje 4. tehotenstvo. Z prvého tehotenstva (r.2005) mám zdravého syna, narodil sa v 38 týždni, zdravý s váhou 2,5 kg. Na konci r. 2008 som mala v 10. týždni zamlknuty potrat, na konci r. 2009 zamlknuty potrat v 12. tyzdni. Nasledne som absolvovala vyšetrenia genegicke, endokrinologicke - všetko v poriadku, infektologické - zistená prekonananá toxoplazmoza, hematologické - zistený syndrom lepivych doštičiek II. stupňa, začala som uživať anopyrin, neskor na začiatku tehotenstva fraxiparyn, ktorý mi bol kvôli alergii zmenený na clexane. Počas tohto 4. tehotenstva som prvy krát zakrvacala v 6. týždni, kedy mi začali aj bolesti podbruška, neskôr sa krvácanie objavilo v 8. týždní a bola som opat hospitalizovaná. Krvácanie po hodine ustalo a ešte týždeň zostalo špinenie a ďalší cca mesiac bol klud. V 14. týždni som opať začala silno krvácať, v nemocnici predpokladali že z placenty, keďze podľa sona zasahoval koniec k vnútornej bránke. Krvácianie ustalo, no o týždeň sa vrátilo v oveľa väčššej intenzite a o ďalší týžďen znova - vždy v noci som sa zobudila cela od krvi, doslova zo mna tiekla čerstvo červená krv a po niekoľkých hodinách aj s takými čiernymi veľkými kusmi niečoho. Po prepustení z nemocnice som doma 3 týždne stále špinila a v 19. týdni začala opäť krvácať, no tento krát krvácianie neustalo a trvá dodnes, niektoré dni akoby som mala silný menzes, potom je to menej a zasa dookola. Od zaciatku tehotenstva mám bolesti. Momentálne mám placentu umiestnený na prednej stene, na spodnej časti zadnej steny mám myom - v 15. tyždni mal 3,5 cm. Podľa sona sa dieta vyvíja dobre, placenta je bez známok predčasného odlučovania. Krvné testy mi robili a ževraj je všetko ok, okrem železa a zvýšených leukocytoch (13,3), ale to je ževraj v teho normálne, takisto mi robili stery z krčka a všetko je v poriadku, krčok sa neskracuje a je uzavretý. Lekári v nemocnici mi povedali, že nevedia, čo sa deje, že krvácianie sa v tehotenstve občas vyskytuje ale nie v takomto rozsahu. Mám nariadený kľudový režim a čakať čo bude.Chcem sa opýtať, či naozaj nie je možné zistiť prečo a odkiaľ krvácam, či by napríklad pôvod krvácania nebolo možné vidieť na 4D ultrazvuku alebo nejakým iným vyšetrením. V nemocnici mi povedali, že mi hrozi infekcia, keďže stale krvacam resp. špinim, da sa tomuto nejako predísť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prognóza pri takomto krvácaní je naozaj neistá, a žiaľ nedá sa presne zistiť príčina krvácania, ak by však krvácal plod, už je dávno po potrate. Teoreticky krvácať možete aj kvoli myomu.
    Naozaj sa dá iba čakať, ako to dopadne.

  • stana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor Dnes som bola na sono pretoze som tehotna a na prvom sone mi lekarka povedala ze plod nezije tak som lekara poprosila este o jedno vysetrenie vysledok bol nasledovny uterus v AVF v cavum uteri susp.plodovy vacok o priemere 0,7 cm v oblasti prednej steny susp. submukozny myom prominujuci do dutiny uteru o priemere 26mm nad nim struktura imponujuca ako hematom v dutine uteru o priemere 13mm PO normalnej velkosti a struktury v oblasti pravych adnex bpn LO normalnej velkosti so strukturou inponujucou ako corpus luteum v CD male mnozstvo volnej tekutiny mohli by ste mi vysvetlic co to znamena pre tehotnost dakujem

  • Nenasla som odpoved : sekcie, myomy a imunita.......

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor, mam 36r,, za sebou 2porody sekciou /v r.1998 pre nezostupujuci porod v 42.tt, v r.2008 potrat a v r 2009 sekciu opat - zauzleny pupocnik, tehot.diabetes/. Chceli by sme este tretie dieta, no mam 3 problemy :
    1. na m,aternici mam 2myomy - 24mm na prednej stene a 16mm na zadnej stene /prvy som mala pri druhom tehotenstve/
    2. mala som uz dve sekcie
    3. od oktobra min.roka do januara som brala s mensim odstupom 5tyzdnov ATB pre virozy a moja lekarka mi odporuca liecbu Luivacom....
    Kedze sa chceme v maji opat pokusit o babetko, mozme, vzhladom na vyssie uvedene?Mozem teraz podstupit aj tu liecbu Luivacom?
    Este jeden dotaz -moj lekar mi odporuca otehotniet cim skor kvoli myomom aj veku - myomy mi sposobuju dlhe a silne krvacania, kt. sa mi objavili po druhom porode /kojila som 9mesiacov a menzes som mala zatial 4x od porodu/. Vraj mi potom vyberu radsej maternicu.. je to naozaj nutne? Nie je ina moznost - vyoperovat myomy ci urobit embolizaciu? Je naozaj maternica uz nepotrebna, kedze stvrte dieta nebudeme uz moct mat a ani chciet? Nenastupi po jej vybrati skor menopauza?
    Dakujem pekne

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už som myslím na túto otázku odpovedal.
    takže:
    závisí od lokality myomov ale nemusia robiť žiadne problémy
    tretia sekcia býva bezpečná, potrebné je sledovanie jazvy ultrazvukom
    na virozy sú ATB neúčinné, ATB sa dávajú na baktériové infekcie
    operácia myomov sa robí iba v prípade, že by vadili otehotneniu
    po vybraní maternice nepríde skor menopauza, lebo vaječníky ostanú