Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,068 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Skrining

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor! Chcem sa Vás spýtať na výsledky skriningu ohľadom Downovho syndrómu, ktoré mi robili 01.02.2011.
    Mám takéto výsledky :
    Inzulín dependentný diabetes : žiadny
    Vek matky v očakávanom termíne : 27 rokov
    UZV meranie (CRL) :23.0 mm dňa 15/12/10
    Gestačný vek v dátume 1. vzorky : 10 týždňov 6 dní (podľa údajov)
    10 týždňov 4 dni (podľa CRL)
    Gestačný vek v dátume 2. vzorky : 15 týždňov 6 dní (podľa údajov)
    15 týždňov 4 dni (podľa CRL)
    Podľa gestačného veku : UZV odhad (CRL)
    Hmotnosť : 61 kg
    MS-AFP hodnota : 60.9 ng/mL; 1.66 MoM
    Total hCG hodnota : 71.286 kiu/L; 2.25 MoM
    PAPP-A hodnota : 1.2 miu/mL; 0.78 MoM

    Interpretácia :
    výsledok skríningu - negatívny
    Riziko Downohvo systrómu :1 v 5,200 (v termíne)
    Riziko NTD : 1 v 1,200
    Poznámka : Aj keď je očakávané riziko Downovho syndrómu vypočítané podľa veku matky vyššie /1 v 1,200/ , riziko je fakticky nižšie pre hladinu MS-AFP, T-hCG A PAPP-A.

    Táto poznámka ma veľmi znepokojila. Môžete mi ju, prosím, ozrejmiť a povedať mi, či sa mám obávať, že dieťatko bude mať Downov syndróm? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výsledok skríningu - negatívny
    to stačí. Riziko, že budete mať dieťa s Downovým syndrómom je 1 ku 5200, znamená to, že 1 žena z 5200, ak má rovnaké výsledky ako vy, tak bude mať downa.

Podobné otázky

  • prevencia preeklampsie

    , Autor: Maribel

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa spýtať,ak mqm podozrenie,ze som mala jemnu poporodnu preeklampsiu(tlak,pocas a po porode bolest na pravej hornej strane brucha,opuch noh) a chcem teda preventivne nieco urobit pri dalsom tehotenstve,tak moja doktorka vravela,ze fraxiparin si mozem potom pichat ak budem tehotna.u vas som qle citala este aj anopyrin na zaciatku tehotenstva.viete oni si ma urcite objednaju az 8tt,staci vtedy riesit?alebo mozem mojej gynekologycke zavolat po pozitivnom teste a dat si predpísať preventivne fraxiparin, anopyrin aj utrogestan trebars?mam 38rokov,myslite si,ze by to malo zmysel vsetko takto preventivne a pre pokoj v dusi,alebo to ma zbytocne nejake rizika ako vsetko?dakujem,qk mi poradite,dlho pridlho sa uz riadim tym,co si od vas citam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jemná popôrodná preeklampsia je pre mňa nový pojem. Opuchy, bolesti aj hypertenzia vôbec nemusia znamenať preeklampsiu.
    Určite Faxiparine nie je prevencia preeklampsie, je to pomerne závažný liek a mal by sa užívať iba ak je indikovaný, nie len tak "pre istotu". Aj anopyrin sa dáva, iba ak je naozaj zvýšené riziko preeklampsie, existuje na to aj skríning, ale na Slovensku sa žiaľ plošne nerobí.

  • Piata choroba 2

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď k tej piatej chorobe ale asi sme sa nepochopili, ja som mala dňa 4.4.2024 NT ultrazvuk, a nie hodnotu 4,4, čiže bol v poriadku, aj všetky merania aj skríningy ok, NT bol dokonca myslím, že do 1,0. Aj výsledky z odberov teraz v 16tt boli absolútne v poriadku. Aj sono.
    Len teda rozmýšľam, že či je postačujúci teda až ďalší veľký ultrazvuk v 20tt (ja mám 24.5.2024) alebo mám isť medzi tým ešte na jeden, lebo za akú dobu sa vie ukazáť na plode infekcia ? Hneď či aj za 2 mesiace od prekonania choroby. A ešte rozmýšlam- kebyže som ju prekonala v marci budú vedieť na základe protilátok v tele kedy bola prekonaná ? Má to ešte vôbec zmysel ? Inak som z Bratislavy, u vás nerobíte odber na protilátky ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás robíme odber na protilátky, tie sa však stanovujú v národnom referenčnom centre, kde s tým občas bývajú problémy. Vo Vašom prípade bude stačiť sledovanie plodu a eventuálne vyšetrenie rýchlosti toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu.

  • Mamografia počas dojčenia

    , Autor: blabla

    Dobrý deň, je bezpečné absolvovať mamografiu počas dojčenia? Nie je to nebezpečné, nemá vyšetrenie vplyv na tvorbu a prípadne aj zloženie mlieka? Moje dieťatko má 11 mesiacov, ja 41 rokov.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mamografické vyšetrenie počas dojčenia nepoškodzuje kvalitu mlieka ani neovplyvňuje jeho tvorbu, z tohto hľadiska je bezpečné.
    Avšak u prsníkov, ktoré tvoria mlieko býva častejší záchyt tzv. falošne pozitívnych nálezov, teda nálezov, ktoré majú zdanie významnej zmeny, ale sú iba normálny nález pri dojčeni. Častejšie sa prevádzajú ďalšie procedúry, preto je na zváženie, či skríning neposunúť až po skončení dojčenia.
    Všetko toto si môžete zariadiť podľa Vašich predstáv, ak ste poistenkyňou Dôvery, ktorá garantuje rýchlu mamografiu do 10 dní.
    https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/vsetky/mamografia-do-10-dni

  • Free hcg a papp

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (takmer 3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Vysledok, po spracovani spolu s uzv a inymi hodnotami krvi v 2. trimestri, je nízke riziko, nifty pro tiež negatívne. Mna by však zaujímali priamo tieto vysoké hodnoty, či to môže predstavovať iné poškodenie plodu, mimo DS.
    Môže to naznačovať inú vývojovú vadu než skúmané trizomie a rastep? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť? Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári riešia vysoké hodnoty osobitne. Moja lekárka to ďalej neriešila. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nebolo by na škodu aj napriek negatívnemu nifty skonzultovať genetika. Máte pravdu, že aj niektoré izolované hodnoty môžu znamenať riziko pre iné ochorenia, aj také, ktoré sa týkajú placenty. Požiadajte svojho gynekológa, nech vás pošle na genetickú konzultáciu.

  • Preeklapsia a rastová reštrikcia plodu.

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, prosím Vás o radu..
    sme v 12. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je dobré, že Vám bol rpevedený skríning preeklampsie aj rastovej reštrikcie. Nasaďte si anopyrín 150 mg večer, a znížite toto riziko až o 40%.
    Inak na zvracanie už tiež máme účinnú liečbu.