Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 6. týždeň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    už ste mi viackrát dobre poradili a pomohli, preto sa na vás obraciam znovu. Ide totiž o to, že som zistila, že som tehotná a podľa poslednej menštruácie by to mohol byť 6. týždeň. Lekárka mi povedala, že veľkosť plodu je 1,65 ale neviem či mm alebo cm. Mám ale podozrenie, že som už vo vyššom štádiu tehotenstva, lebo tá posledná menštruácia bola slabá. 1,65mm sa mi zdá na 6. týždeň málo, ale 1,65cm zase veľa. Je to pre mňa veľmi dôležité, lebo ide mi o zistenie otca dieťaťa. Totiž pred viac ako 6 týždňami som mala iného partnera ako mám teraz. Veľmi mi záleží na tom, aby som vedela, čie dieťatko nosím pod srdcom. Dávno sme si želali s bývalým partnerm bábätko, že by sa nám pošťastilo práve, keď sme sa rozišli?...
    Pomohol by mi váš názor: môže mať plod v 6.týždni tehotenstva len 1,65 mm? Nie je to málo?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    som rád, že som pomohol. Predplaťte si Mama a ja, je tam viac dobrých rád :).
    To je trošku problém, pretože neviem, či je to veľkosť plodu alebo gestačného váčku. V 8. týždni Vám doktor zmeria priamo plod a stanoví jeho vek pomerne presne a vtedy si budete istá.

Podobné otázky

  • 16. týždeň tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či hodnoty BPD x FOCD 3,3 a FL 2 z ultrazvuku v 16. týždni sú v poriadku.

  • Otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Som 26. týždeň tehotenstva a v poslednom čase som sa asi až prehnane zamerala na hygienu zo strachu pred roznymi infekciami. Sama si uvedomujem, že to preháňam, pokúšam sa s tým niečo robiť, no zaujímalo by ma, či extrémnou hygienou neoslabujem budúcu imunitu mojmu dieťatu, vraj matka odovzdáva dieťatu protilátky a stretom s mikroorganizmami sa imunita posilňuje, je to pravda, či na tom nezáleží?
    Ešte otázka, može sa novorodenec nakaziť listeriozou, napríklad ak vloží do úst kontaminovaný predmet - v kuchyni napríklad? Alebo je prenos možný naozaj len potravou/ vačšou dávkou/?
    Veľmi pekne ďakuje za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí čo je pre Vás prehnaná hygiena, niektoré opatrenia sú už príznakom neurózy, či psychopatie, ale plod to neohrozuje, iba to obťažuje okolie.
    Listéria sa prenáša naozaj veľkou dávkou baktérii, nutno je prehltnutie infikovanej stravy.

  • Nekompletné výsledky screeningu a amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem! Som v 17tt tehotenstva a cakame nase prve babatko. Absolovovala som sceering v 13tt aj 16tt. Vysledky testu zo 16tt su negativne, avsak, bohuzial, vysledky krvi z 13tt nebolo mozne spracovat z dovodu poskodenia biologickeho materialu (krv do laboratoria nedorazila vcas). Podla UZV v 13tt bola hodnota NT = 1,5mm.
    Pan doktor mi vysvetlil, ze testy sa musia pozerat vo vzajomnej suvislosti, a teda, aby som si bola ista negativnym vysledkom, mam zvazit amniocentezu. V case narodenia dietatka budem mat 29 rokov a ani v mojej, ani v manzelovej rodine sa nevyskytli ziadne geneticke poruchy. Som trocha zmatena uvedenym postupom a nie som si ista, ze je v mojom pripade amniocenteza naozaj nevyhnutna. Mohla by som Vas poprosit o Vas nazor? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tomuto až neverím.
    Takže integrovaný skríning (13. aj 16.) nie je štandardne doporučovaný, lebo nezlepšuje záchytnosť. Preto sa robí buď jeden alebo druhý.
    Ak máte 16. týždeň negatívny, potom nie je indikovaná amniocentéza. Nechápem postup lekára, ak by ste po amniocentéze potratila, tak ho možete žalovať.

  • Nástup na materskú

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja otázka sa týka nástupu na materskú...zaujímalo by ma či sa dá nastúpiť na materskú iba ten 8. týždeň alebo 6. týždeň alebo je jedno aký deň ma lekár vypíše...termín mám 19.9.2010 a nastúpiť by som chcela 2.8.2010 čiže 7 týždňov pred predpokladaným termínom. Bude to tak v poriadku? Ďakujem za odpoveď. Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je vec, ktorú rieši Váš zamestnávateľ, tu v čechách iba vypisujem predpokladaný termín porodu a pacientka si termín nástupu na MD dohodne u zamestnávateľa.

  • Tehotna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Doktor, som tehotna a som v 6 tt. V tomto tyzdny ake velke je babatko? Dakujem Vam pekne za odpoved.