Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • toxo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    ja viem, že ste už strašne veľa krát odpovedal na otázky ohľadom toxoplazmozy, ale aj tak mi nedá aby som sa neopýtala.
    Na začiatku tehotenstva mi boli robené testy, kde mi vyšlo IgM mám negatívne. IgG mi vyšlo 81. V 17. týždni mi boli robené znova testy kde vyšlo IgM opakovane negatívne, ale IgG stúplo na 101. Je to normálne?
    Lieky vraj netreba, ale čo som si čítala niektoré otázky na Vás, tak tam mali pacientky klesajúce hodnoty. Čo to znamená, keď protilátky stúpajú?
    Ešte otázka: Momentálne som dosť prechladnutá, nemôže častý kašeľ zle pôsobiť na bábätko?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny protilátok sa sledujú v rádových hodnotách (to znamená dvoj a viac násobné hodnoty) ak takto nestúpajú, je to iba normálny rozptyl.
    Nič to neznamená, ste chránená protilátkami proti infekcii a nič Vám nehrozí.

Podobné otázky

  • virus Zika

    , Autor: Maribel

    Dobrý deň, pán doktor. Chcem sa Vas opýtať,ci je v roku 2024 ešte reálnou hrozbou pre tehotné ženy virus Zika. prvýkrát sa chystam do tropickej krajiny(Egypt).po navrate sa planujeme snazit o dieta.je potrebne po navrate z tejto krajiny pockat so snazenim?pripadne vykonat nejaky test na pritomnost virusu?mala som uz v prvom trimestri diagnostizovanu akutnu toxoplazmozu,tak mam strach,ze otehotniem a budem mat len zbytocne stresy,preto zistujem ake mam moznosti.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Zika vírus sa vyskytuje hlavne v južnej amerike, pre nás je málo nebezpečný. V Egypte sa síce vyskytuje komár, ktorý ho prenáša, ale riziko infekcie je tam veľmi malé, až nulové.
    Pre tehotnú v našich podmienkach je hlavne vysoko rizikový cytomegalovírus a parvovírus B19 (5. detská choroba). Zvlášť ženy, ktoré majú staršie deti, ktoré sú zdrojom nákazy, by mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá, viac nájdete v knihe Pôrodníctvo pre každého, kde sa tejto téme podrobne venuje.

  • Čerstvá klobása v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň pán doktor mohla by som zjesť čerstvú klobásu ktorá bola grilovaná ? Neviem ako dlho sa grilovala pretože dala nám to svokra. Robila to počas obeda takže už pravdepodobne bude vychladnutá tak by som si ju zohriala v mikrovlnke. Nehrozí mi z takejto klobásy texoplazmóza nemusím sa obávať ? Akurát je ešte to že je ta klobása dosť mastná. Som v 21 týždni tehotenstva. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bola klobáska ugrilovaná, tak sa toxoplazmozy nemusíte obávať. Čo sa týka masti, tak tá tehotenstvo neohrozuje, na druhej strane nie je to ideálna súčasť zdravej stravy, ale raz za čas si to možno dopriať, hlavne ak je to od milovanej svokry.

  • Tepelné neopracovana saláma v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň pán doktor som v 20 týždni tehotenstva a ja som zjedla 2 koliečka paprikáš salámy a potom keď som si išla prečítať obal bolo napísané že je tepelné neopracovana ale je údená. Hrozí mi nejaká texoplazma alebo niečo podobné ? Mam z toho strach. Pred tehotenstvom mi bolo zistené že mám alergiu na bielkovinu kravského mlieka. A ešte nikdy som nemala žiadnu listeriózu ani texoplazmu ani salmonelozu. Nehrozí mi kvôli tomuto nejaké väčšie riziko ? Ďalšia vec že na každej poradni mi berú krv pretože mám negatívnu krvnú skupinu a priateľ pozitívnu. Tak by ma zaujímalo z tých odberov krvi čo mi robia by zistili aj niečo takéto ako je tá texoplazma a podobné alebo to je určené len na pozorovanie tých protilátok ? Nemusím sa obávať žiadnej baktérie alebo nákazy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je saláma údená a vysušená, už nie je dôvod sa obávať infekcie, pretože to spoľahlivo zahubí prípadnú toxo aj listeriu. A naozaj netuším, načo Vám niekto každú poradňu vyšetruje krvi, pri Rh negativite stačia 3 odbery za tehotenstvo. Skúste sa nabudúce opýtať, čo Vám odoberajú a aký to má pre vás význam.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Dinka 95

    Dobry deň, dnes som bola u lekara na kontrole. Dňa 06.03.2024 mi bral krv a dnes mi povedal vysledky. Vraj toxoplazmoza je velmi vysoka a musi mi zobrat znovu krv lebo nevie ci to je aktivne alebo protilatky. Nasledne povedal, ze to je v poriadku a nic nemusime riesit. Mne sa to aj tak nezda lebo su to dost vysoke hodnoty. Nikam inam ma neposlal ani znovu nezobral krv. Objednal ma az na 17.04.2024. Do knizky mi napisal takto toxoplazmoza-IgG-92.100 iU/ml a IgM- 0.280. Prosim Vas hrozí nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem velmi pekne za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto z jedného vyšetrenia sa nedá zistiť, či je všetko v poriadku, pretože IgM nemám referenčné hodnoty pre dané laboratorium. Ak je negatívne, potom ste prekonala toxo pred otehotnením a nič vám nehrozí. Treba overiť, aká je norma pre IgM, prípadne znova zopakovať odber, či IgM nebude rásť.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, chcem sa opytat robi sa bezne odber na toxoplazmozu v kazdej gravidite? totiz som v 20tt ale teda neviem ci mi bol tento odber robeny. Mame doma macky ktore ziju vonku a teda neviem ci sa radsej dat ist otestovat. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odber na toxoplazmózu je odporúčaný, ale nie vždy prevádzaní, existujú jasné pochybnosti nad jeho potrebou a efektivitou.
    Ak ste s mačkami dlhodobo v styku je pravdepodobné, že máte už ochranné protilátky a toxo Vám v tehotnosti nehrozí. Samotná mačka však nie je infekčná, infekčné sú jej výkaly, preto teraz počas tehotnosti sa vyhýbajte mačacím zzáchodom a poriadne si umývajte zeleninu zo záhrady.