Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • virus Zika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcem sa Vas opýtať,ci je v roku 2024 ešte reálnou hrozbou pre tehotné ženy virus Zika. prvýkrát sa chystam do tropickej krajiny(Egypt).po navrate sa planujeme snazit o dieta.je potrebne po navrate z tejto krajiny pockat so snazenim?pripadne vykonat nejaky test na pritomnost virusu?mala som uz v prvom trimestri diagnostizovanu akutnu toxoplazmozu,tak mam strach,ze otehotniem a budem mat len zbytocne stresy,preto zistujem ake mam moznosti.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Zika vírus sa vyskytuje hlavne v južnej amerike, pre nás je málo nebezpečný. V Egypte sa síce vyskytuje komár, ktorý ho prenáša, ale riziko infekcie je tam veľmi malé, až nulové.
    Pre tehotnú v našich podmienkach je hlavne vysoko rizikový cytomegalovírus a parvovírus B19 (5. detská choroba). Zvlášť ženy, ktoré majú staršie deti, ktoré sú zdrojom nákazy, by mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá, viac nájdete v knihe Pôrodníctvo pre každého, kde sa tejto téme podrobne venuje.